Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Rob Schneider: Asian Momma, Mexican Kids: flauw maar trefzeker

  •  
11-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Rob Schneider: Asian Momma, Mexican Kids
Als de komiek nou zijn racistische typetjes achterwege laat, dan werkt het waarschijnlijk ook.
Komiek Rob Schneider valt de laatste jaren vooral op met zijn absurde typetjes in de films van zijn vriend Adam Sandler. Ook kwam hij in opspraak, vanwege racistische stereotypen en omdat hij enkele jaren geleden lid werd van de Amerikaanse Republikeinse Partij. Het zijn zaken die hij in zijn nieuwste voorstelling goeddeels onbesproken laat. Hoewel veel grapjes leunen op de accenten – ‘Aziatisch’ en Mexicaans, zie de titel – die Schneider zichzelf met succes heeft aangemeten. Want Schneiders moeder komt uit de Filipijnen en hij is getrouwd met een Mexicaanse (die volgens hem zonder een accent spreekt). Dat alleen is argument genoeg voor de komiek om de kritiek op zijn persoon links te laten liggen. (En, zo verklaart hij, ‘het is niet racistisch als je het goed doet’.)
Het dieptepunt is wanneer Schneider na een kleine 15 minuten zich beklaagt dat hij ‘niet Aziatisch genoeg meer is’ voor bepaalde rollen. Het is zijn manier om te zeggen: de inclusiviteit is doorgeslagen. Dat is natuurlijk pertinente onzin, de bespiegeling van een zure vijftiger. Dat terzijde is Schneider op zijn best als de geile hond die hij al was toen hij succes boekte bij Saturday Night Live. Grapjes over erecties en het seksleven met zijn vrouw doen het goed. Of over joggingbroeken (dan is het wel erg aanlokkelijk om je lul al uit je broek te hijsen voordat je bij de wc bent aanbeland – tot ongenoegen van vrouwlief).
Rob Schneider: Asian Momma, Mexican Kids
Ja, Schneiders blauwe grappen zijn flauw, infantiel. Zoals het gebbetje over een Koreaans zelfbedieningsbordeel waar je jezelf een pijpbeurt mag geven. Maar de komiek vertelt slechte grappen met zoveel souplesse, dat ze toch een geestig effect sorteren. En zijn knullige, stoute blik draagt daaraan bij. Schneider heeft in zijn carrière veel te danken aan zijn mimiek (naast het eerder vermelde stemwerk). Soms hebben zijn anekdotes niet eens een clou nodig, dan is de manier waarop al humoristisch genoeg. De vraag rijst alleen: vinden zijn fans hem nog leuk zonder zijn accentjes?
Rob Schneider: Asian Momma, Mexican Kids
Schneider zou wat dat betreft zijn grappen nog sterker moeten maken, zodat hij de racistische stereotypen de volgende keer thuis kan laten. Waarschijnlijk kan hij het ook prima zonder.
 
Rob Schneider: Asian Momma, Mexican Kids, vanaf 11 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief