Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Riverdale S04E01: stilte voor de storm

  •  
10-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
Riverdale S04
De opener staat stil bij een echte tragedie: de onverwachte dood van acteur Luke Perry (vader Fred Andrews).
‘Laten we een eed afleggen: volgend jaar is ons examenjaar, dus geen dodelijke sektes, mysterieuze moorden, en gargouilles.’
Dat was de belofte die de vier vrienden, Archie Andrews (K.J. Apa), Betty Cooper (Lili Reinhart), Jughead Jones (Cole Sprouse) en Veronica Lodge (Camila Mendes), aan het einde van seizoen drie van Riverdale met elkaar maakten. Maar zelfs zonder de 'fast forward' direct daarna, waarin we drie van de vier vrienden in bebloed ondergoed in het bos aantroffen, wisten we al wel dat ze zich daar niet aan zouden houden. Zoals Veronica de serie al eerder zo goed wist samen te vatten: ‘Dit is Riverdale.’
In de afgelopen drie seizoenen sprong Riverdale al alle kanten op. Het eerste seizoen ontvouwde zich als een soort Twin Peaks voor jongvolwassenen, met als centraal mysterie de dood van Jason Blossom, de tweelingbroer van Cheryl (Madelaine Petsch). Het tweede seizoen speelde zich af rond de Black Hood (met als net iets minder indrukwekkende Nederlandse vertaling ‘Zwarte Capuchon’), een seriemoordenaar die het specifiek op de verdorven mensen uit Riverdale had gemunt. Die Zwarte Capuchon bleek niemand minder te zijn dan Hal Cooper (Lochlyn Munro), de vader van Betty (zelfs Munro zelf was verrast dat hij een moordzuchtige psychopaat was). Het tweede seizoen was ook het seizoen waarin Veronica en Archie gangstertje gingen spelen, geïnspireerd door de verdachte operaties van Veronica’s slinkse vader, Hiram Lodge (Mark Consuelos).
Riverdale S04
Het derde seizoen was waar mogelijk nog extravaganter. Betty doet onderzoek naar een sekte genaamd de Boerderij (Farm) van Edgar Evernever (Chad Michael Murray), en ontdekt dat de titel Boerderij wel heel letterlijk moet worden genomen (Edgar ‘teelt’, oftewel verhandelt, hier organen van zijn sekteleden). De scholieren van Riverdale High raken in de ban van een mysterieus en uiterst dodelijk Dungeons and Dragons-achtig rollenspel genaamd Griffins and Gargoyles, iets waar Penelope Blossom (Nathalie Boltt), de moeder van Cheryl en madam van een illegaal SM-bordeel, meer vanaf blijkt te weten. Tot slot duikt Charlie, de halfbroer van zowel Betty als Jughead – de doodgewaande liefdesbaby van F.P. Jones (Skeet Ulrich) en Alice Cooper (Mädchen Amick, Twin Peaks) – opeens toch levend op. Oh, en Jason, Riverdales allereerste slachtoffer uit het eerste seizoen? Daarvan bevindt het levenloze lichaam zich nu in Cheryls serre.
Riverdale S04
De vraag is uiteraard: hoe ga je daar nog overheen? De eerste aflevering van seizoen vier is meer een stilte voor de storm. Riverdale staat uitgebreid stil bij de echte tragedie die de serie eerder dit jaar overkwam: de plotse dood van Luke Perry (Beverly Hills 90210), aan complicaties na een beroerte. Zijn personage Fred Andrews, de vader van Archie, was aan het einde van seizoen drie al de hort op, in de seizoensopener blijkt hij te zijn doodgereden terwijl hij een vrouw (een hele kleine cameo van Perry’s 90210-collega Shannen Doherty) met autopech probeerde te helpen.
De rest van de aflevering voelt als een passend afscheid van Fred Andrews/Luke Perry, waarin een hoop van de tranen waarschijnlijk niet geacteerd zijn. ‘Het doet pijn dat ik geen afscheid van je heb kunnen nemen’, aldus Archie tijdens zijn begrafenisrede. Dat gaat ongetwijfeld ook in het echt op. Zelfs Hiram Lodge, toch wel de vaste slechterik van Riverdale, maakt vanuit de gevangenis nog een mooi gebaar.
Riverdale S04
Hoe respectvol deze ode ook is, het maakt wel ongeduldig. Waar blijven de aliens, tijdreismachines, superhelden, heksen en zombies? (Geloof het of niet, in het Archie-stripuniversum, waar Riverdale op gebaseerd is, is het allemaal al eens voorgekomen – er bestaat sinds kort zelfs een cross-over-strip waarin Archie verkering krijgt met tienerheks Sabrina ). Dus wat je ook nog voor ons in petto hebt, Riverdale, wij zijn er klaar voor!
Riverdale S04, vanaf 10 oktober wekelijks bij Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief