Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Riverdale S02E10: iedereen is met zijn eigen sores bezig

  •  
20-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
Riverdale
Krijgt Riverdale het tweede seizoen terug op de rails?  
Het is een probleem waar de beste series tegenaan kunnen lopen (denk bijvoorbeeld aan Twin Peaks , toevallig ook een van de inspiratiebronnen van Riverdale): je hebt een kneitergoed eerste seizoen, met een interessant mysterie dat precies in de vastgestelde aantal episodes netjes wordt afgerond. Maar dan word je het slachtoffer van je eigen succes en mag je in seizoen twee hetzelfde kunstje nog eens over te doen, maar dan met het dubbele aantal afleveringen.
Datzelfde gevoel bekruipt je aan het begin van aflevering 10 van het tweede seizoen van Riverdale, net terug van een korte winterstop (spoilers vanaf hier!). In episode 9 leek het grote mysterie waar dit seizoen mee van start ging opgelost: de Black Hood, een gemaskerde seriemoordenaar die Archies vader (Luke Perry) neerschoot, Archies voormalige muzieklerares wurgde en de rest van de tijd Riverdale met loze dreigementen terroriseerde, is dood en bleek de conciërge van Riverdale High te zijn. Natuurlijk, na zo’n tegenvallende ontmaskering en met nog veertien episodes te gaan is dit vast niet het laatste dat we van de Black Hood zullen horen.

Toch lijken de makers moeite te hebben de serie – losjes gebaseerd op de Archie Comics – weer goed op de rails te krijgen. Niet dat er niet genoeg gebeurt. Zowel Jughead Jones (Cole Sprouse) als Veronica Lodge (Camila Mendes) hebben hun eerste stappen in het ‘familiebedrijf’ gezet. Veronica als partner in crime bij de twijfelachtige zakendeals van paps (Mark Consuelos) en mams (Marisol Nichols), Jughead als nieuw lid van zijn vaders (Skeet Ulrich) criminele bende de Southside Serpents. Archie Andrews (K.J. Apa) en Veronica zijn nog steeds een setje, een korte break en een heimelijke kus tussen Archie en een door Jughead vers gedumpte Betty Cooper (Lili Reinhart) daargelaten.

Aan de start van episode 10 is South Side High, de school waar Jughead naar verkaste, uit veiligheidsoverwegingen gesloten, met als gevolg dat Jughead met zijn nieuwe Serpent-vrienden terugkeert naar Riverdale High. Ondertussen wordt Archie benaderd door een FBI-agent, die hem vraagt bij de ouders van zijn vriendinnetje wat amateurspeurwerk te verrichten en gaat Betty op zoek naar haar lang verloren broer, die haar moeder (Mädchen Amick) destijds onder druk van haar echtgenoot ter adoptie afstond. Mocht je het je überhaupt afvragen: Betty’s grote zus Polly is inmiddels ook bevallen, maar heeft geen interesse haar ouders of Betty ooit nog te zien. 
Dat is allemaal mooi en aardig, maar de kern van wat het eerste seizoen zo goed maakte, was die viereenheid van Archie, Betty, Jughead en Veronica. Nu is iedereen met zijn eigen (helaas niet bijster interessante) sores bezig. Veronica konkelt met haar ouders, die meer weten van de plotselinge sluiting van South Side High dan ze loslaten. Archie doet, achter Veronica’s rug om, onderzoek naar haar familiebedrijf. Jughead maakt zich – met heel veel beeldspraak – boos over hoe de Southside Serpents op zijn oude, deftige school behandeld worden en Betty probeert het gat dat het vertrek van Polly heeft geslagen op te vullen met haar labiele en hoogstwaarschijnlijk psychopathische broer (Hart Denton).  

De tiende aflevering van Riverdale voelt niet zozeer aan als een reboot, maar meer als een wanhopige poging van de schrijvers zoveel mogelijk lijntjes uit te gooien in de hoop dat er iets bijt. Als zelfs een subplot over opperbitch Cheryl Blossom (Madeleine Petsch) die nu met haar moeder in een bordeel woont niet weet te boeien, moet je je als serie toch zorgen gaan maken.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief