Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Reacher S01E01-E02: actieheld van formaat

  •  
04-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
Reacher
Amazon Prime Video geeft Lee Childs populairste personage een spannende reboot boordevol actie.
Het was dé grootste aanklacht tegen Paramounts filmadaptaties: Tom Cruise zou te klein zijn om Jack Reacher te spelen. In zijn inmiddels 26-delige boekenreeks schrijft Lee Child zijn heroïsche protagonist veel eigenschappen toe: stoer, stoïsch, schrander – maar bovenal is hij overweldigend groot. Met een lengte van bijna twee meter en een even imponerende spierbundel weet het romanpersonage zijn vijanden te intimideren nog voordat hij ze moeiteloos tegen de grond mept. En hoewel Christopher McQuarries verfilming uit 2012 bijzonder goed werd ontvangen, waren de fans niet te spreken over de castingkeuze. Uiteindelijk gaf zelfs auteur Child toe dat het formaat van de filmster er wel degelijk toe deed. Zijn voorkeur ging uit naar een reboot met een acteur die wél voldeed aan de omschrijving, bijvoorbeeld in de vorm van een langlopende serie. Met Reache r gaat die wens in vervulling. Het achtdelige eerste seizoen van de Amazon Original met in de hoofdrol de boomlange Alan Ritchson gaat terug naar de roots van Jack Reacher, beginnend met de verhaallijn uit Childs eerste boek, Killing Floor.
Reacher is een samenwerking tussen Amazon, Skydance en Paramount en werd voor het kleine scherm ontwikkeld door producent en scenarist Nick Santora, die eerder series als The Fugitive , Most Dangerous Game en het langlopende Scorpion bedacht. De premièreaflevering is geregisseerd door Thomas Vincent, de Franse filmregisseur achter series als Versailles en The Bodyguard. Trouw aan het bronmateriaal brengt zijn eerste aflevering ons terug naar Margrave, Georgia, waar lezers voor het eerst kennismaakten met Reacher. De onbepakte landloper is amper uit de Greyhoundbus gestapt wanneer hij omsingeld wordt door de lokale sheriff en zijn hulpjes. Er is een moord gepleegd in een maïsveld nabij, en de blonde vreemdeling voldoet aan het signalement van de dader. De aanvankelijk weinig spraakzame Reacher doet weinig om zijn onschuld te bewijzen, tot grote irritatie van hoofdinspecteur Oscar Finlay (Malcolm Goodwin, iZombie ) en tot vermaak van agent Roscoe Conklin (Willa Fitzgerald, Scream ). Wanneer hij zijn goede naam in ere heeft hersteld, besluit Reacher in de buurt te blijven en de echte moordenaar te vinden. Als voormalig majoor van de militaire politie houdt hij wel van een goede puzzel, en bovendien weet deze zaak hem al snel persoonlijk te raken.
Reacher
Vooropgesteld: Reacher kijkt lekker weg. Voor het scenario riep Santora de hulp in van Cait Duffy ( Chicago P.D. ), Aadrita Mukerji ( Supergirl ) en Scott Sullivan ( King & Maxwell ), allen collega’s uit zijn Scorpiontijd. Wie beide series bekijkt, zal dan ook parallellen ontdekken. De dialogen zijn licht en spitsvondig, het tempo ligt hoog. En hoewel de onthullingen, plotwendingen en flashbacks je al snel om de oren vliegen, is een aflevering zo om. In die luchtige toon ligt ook de grootste kritiek op de serie: deze versie van Reacher komt met zijn sarcastische gebabbel en flauwe grapjes stukken minder imposant over dan de interpretatie van Tom Cruise. Wat Cruise aan lengte misschien tekortkwam, maakte hij ruimschoots goed met zijn zwijgzame houding en intense blik. Zijn Reacher was een zwaargewicht in ieder opzicht behalve fysicaliteit, en daarmee precies het tegenovergestelde van Ritchson.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Reacher
Met zijn grofweg 190 centimeter is de Amerikaanse Ritchson (voor Nederlandse begrippen) niet eens ontzettend lang, maar dat lost de serie handig op door de rest van de cast te vullen met acteurs die vele koppen kleiner zijn. Daar moet hij het ook veelal van hebben, want met zijn jongensachtige stem en pedante loopje weet de acteur verder maar moeilijk te intimideren. Ritchson werd bij het grote publiek bekend als superheld in verschillende televisieseries. Zo speelde hij eerder Aquaman in Smallville , later Hawk in Titans. Ondanks alle oefening heeft hij de broedende blik en kalme, zelfverzekerde houding van Reacher nog niet te pakken. Maar ruimte voor ontwikkeling moet er zijn. En nu dit jaar alweer het 27 e boek in Childs immens succesvolle reeks op de planning staat, is daar ruimvoldoende materiaal voor beschikbaar. Met een beetje geluk krijgt Ritchson dus de kans om in zijn rol te groeien. Figuurlijk dan.
Reacher S01, vanaf 4 februari 2022 op Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief