Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Ranking Black Mirror: welke afleveringen moet je zien?

  •  
03-01-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
456 keer bekeken
  •  
Black Mirror
Black Mirror is een zogenaamde anthologieserie: elke aflevering staat op zich. Maar welke moet je nu écht gezien hebben? En welke kun je best overslaan?
Dit is een toplijst van de afgelopen vier seizoenen. Lees hier de recensie van seizoen vier.

1. Be Right Back (S2E1)

Martha (Hayley Atwell) is ontroostbaar wanneer haar vriend Ash (Domhnall Gleeson) plots overlijdt. Maar wat als hij via social media door kan leven? Een klein maar heel erg fijn drama over rouwverwerking, met een bitterzoet einde dat je blijft achtervolgen.


2. Nosedive (S3E1)
In een wereld waar alles draait om je social media status, gaat carrièrevrouw Lacie (Bryce Dallas Howard)  door diepe (hele diepe) dalen voor een topwaardering.
Een ijzersterke satire met zelfs een sprankje hoop.
3. The National Anthem (S1E1)
Een geliefde Britse prinses is ontvoerd en alleen de premier (Rory Kinnear) kan haar redden…door seks te hebben met een varken op live-tv. Met zo’n pitch mag het gerust een wonder heten dat deze pilot ooit is gemaakt, maar Charlie Brooker lost alle beloftes in. Beste quote: “Doe het vooral rustig aan. Haast kan verward worden met enthousiasme.”
4. USS Callister (S4E1)


Waar series als Star Trek: Discovery en The Orville zich veelal blindstaren op het reusachtige erfgoed dat Star Trek heet, laat Black Mirror zien dat het ook anders kan. USS Callister is zowel een uitbundige ode aan vintage ruimteopera’s als een aangrijpend en duister drama met een onverwachte twist. Met sterk spel van Jesse Plemons (zeg maar het onaangepaste broertje van Matt Damon) en een glansrol voor Cristin Miloti.
5. The Entire History of You (S1E3)
Een interne harde schijf registreert alles wat je ziet. Fijn voor getuigenverklaringen, minder fijn voor je relatie. The Entire History of You is Black Mirror in een notendop: hoe handig, leuk of goedbedoeld ook, de combinatie mens en technologie is vragen om problemen.
6. White Bear (S2E2)


Zeggen dat Brooker en kompanen er een cynisch wereldbeeld op na houden is een understatement, maar nergens zijn ze zo wreed als in White Bear, waar een jonge vrouw wakker wordt in een wereld waar 90% van de mensheid is gehersenspoeld en de rest als prooi wordt opgejaagd. Een aflevering die je aan het denken zet, en je daarna nooit meer hoeft te zien.
7. Arkangel (S4E2)
Soms werken de simpelste uitgangspunten het beste. Be Right Back stelde zichzelf de vraag: wat als je je dode geliefde kan doen herleven? In Arkangel staat een alleenstaande moeder (Rosemarie DeWitt) voor een moreel dilemma: wat als je een apparaatje hebt waarmee je je kind altijd in de gaten kunt houden? Geregisseerd door Jodie Foster.
 
8. White Christmas (kerstspecial)
Twee mannen (Jon Hamm, Rafe Spall) zitten samen vast in een ingesneeuwde blokhut. Maar waarom? Deze meest deprimerende kerstspecial ooit zit boordevol interessante ideeën (een kopie van jezelf als huisslaaf, iemand kunnen blokkeren op Facebook én in het echt), maar misschien net iets teveel. 


9. Hated in the Nation (S3E6)

Detective Parke (Kelly MacDonald) ontdekt een lugubere link tussen een aantal mysterieuze moorden en de ‘hates’ die de slachtoffers op hun social media kregen.
Werkt zowel als solide detective én als aanklacht tegen anoniem haatzaaien. Speurneuzenduo MacDonald en Faye Marsay (Game of Thrones) willen we best vaker zien.

10. Fifteen Million Merits (S1E2)
In de verre toekomst wordt alles betaald (en bepaald) door ‘merits’, virtueel geld dat kan worden ingewisseld voor porno, eten en een auditie voor een talentenshow. Eén medewerker komt in opstand, maar uiteindelijk zijn er geen winnaars, alleen verliezers.
De meest futuristische bijdrage in de reeks, maar toch op een ongemakkelijke manier niet heel ver van je bed.
11. Hang the DJ (S4E4)


Op zoek naar die zeldzame Black Mirror-aflevering met een optimistische boodschap? Dan ben je bij Hang the DJ en San Junipero (zie hieronder) aan het juiste adres. De licht satirische toets (geavanceerde dating app laat voor de kandidaten niets aan eigen initiatief en denkwerk over) geeft Hang the DJ een net iets scherper randje.
12. San Junipero (S3E4)
Twee jonge vrouwen ontmoeten elkaar in een discotheek in het idyllische San Junipero, waar het elk weekend een ander decennium is, maar waar je wel om twaalf uur thuis moet zijn. Iedereen heeft lol, van de acteurs tot de setdesigners. Het zeldzame happy end voelt wel afgeraffeld.
13. Crocodile (S4E3)
Als regisseur John Hillcoat (The Road, The Proposition) ooit een boek van Patricia Highsmith zou verfilmen, dat zou het er waarschijnlijk zo uitzien. Mia (Andrea Riseborough) neemt in haar jonge jaren één ondoordachte beslissing. Vanaf dat moment staat een noodlottige afloop vast.


14. Men Against Fire (S3E5)

In de nabije toekomst moeten soldaten als Stripe het opnemen tegen een afschrikwekkende vijand. Maar is de vijand eigenlijk wel zo eng als gedacht?
Geen serie over dystopische toekomstvisioenen is natuurlijk compleet zonder een aflevering met Derde Rijk-motieven. Deze twist zie je helaas al van verre aankomen.
14. Metalhead (S4E5)
Een mistroostige sfeer? Check! Een meedogenloze killerrobot (een kruising tussen een Terminator en een RoboDog)? Check! Een bereidwille actrice en trefzekere regisseur? Dubbelcheck! Alleen jammer van het karige verhaallijntje. 
15. Shut up and Dance (S3E3)
Een sociaal onhandige jongen (Alex Lawther) wordt gechanteerd met compromitterende beelden en volbrengt de meest vreselijke opdrachten. White Bear Light.
16. Playtest (S3E2)


Jonge backpacker Cooper (Wyatt Russell) doet mee aan een proeftest voor een nieuw horrorspel, waarin je eigen brein je grootste vijand is. Noch de sympathieke hoofdrolspeler noch de aflevering zelf  komen door de testfase.
 
17. The Waldo Moment (S2E3)
Eén van de weinige afleveringen uit de Black Mirror-serie die je echt kunt overslaan, zelfs nu Trump het allemaal weer net iets te actueel heeft gemaakt. Een grofgebekte virtuele beer genaamd Waldo doet mee aan de verkiezingen. Zijn flauwe grappen vallen in de smaak. *Gaap*
18. The Black Museum (S4E6)
Sorry, The Waldo Moment, met de komst van het vierde seizoen ben je niet meer de slechtste aflevering binnen het Black Mirror-oeuvre. Het idee van een museum vol relikwieën van eerdere afleveringen is leuk, maar de drie korte verhaaltjes die de aflevering tot een afgerond geheel moeten maken lijken zo uit de prullenbak voor afgewezen materiaal van eerdere Black Mirror brainstormsessies te zijn gevist.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief