Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Quicksand S01E01: The Sinner in middelbare schoolsfeer

  •  
06-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
825 keer bekeken
  •  
Quicksand Poster
Netflix heeft al veel spannende misdaadthrillers en tienerdrama’s, maar combineert die twee genre's nu in Quicksand, een Zweedse productie van eigen hand.
Netflix' bibliotheek lijkt al uit te puilen met Scandinavische krimi’s, maar Quicksand is de eerste Zweedse crimeserie van eigen hand. Gezien de internationale focus op tienershows, zoals Baby , Elite , The End of the Fucking World en Sex Education , lijkt een serie die een thriller en een tienerdrama combineert een slimme zet.
De eerste aflevering opent met de nasleep van een schietpartij op een middelbare school in Stockholm. We zien bloedsporen op de vloer van een klaslokaal, gympjes aan levenloze lichamen en een gevallen lerarenbeker (World’s Greatest Dad). We horen schreeuwende kinderen, geweerschoten en mobieltjes die afgaan – telefoontjes van bezorgde ouders die onbeantwoord zullen blijven.
9049.w2016.0.f90f0a7
Te midden van dat alles zit de 18-jarige Maja Norber (Hanna Ardéhn) roerloos op de grond. Zelfs als de hulpdiensten binnenstormen en haar meenemen kijkt ze niet op of om. ‘Is iedereen dood?’, vraagt ze koeltjes, maar niemand antwoordt haar. Hebben we hier te maken met een onschuldige omstander of een koelbloedige moordenaar?
9052.w2016.0.946b120
Door middel van flashbacks (eerst flitsen, dan langer) druppelen de details, die Maja wat meer context geven, langzaamaan binnen. In een rooskleurig verleden zien we de liefde opbloeien tussen Maja en haar vriendje Sebastian (Felix Sandman), de zoon van de rijkste man in Zweden. Maja’s ouders laten haar wel erg gemakkelijk gewoon meevaren op de jacht van het disfunctionele gezin. Een complete bemanning staat de twee tot hun beschikking – vader verlaat de jacht al na de eerste dag omdat hij ‘geen tijd heeft voor vakanties’ - terwijl ze de mediterrane zeeën bevaren. Alles lijkt te mooi om waar te zijn: daar moet wel iets misgaan.
9051.w1980.0.0550c4e
Deze techniek – en die van de onbetrouwbare verteller – lijkt erg op wat we gewend zijn van series als The Sinner en 13 Reasons Why. Verschil is echter dat in Quicksand we nog niet honderd procent zeker weten of Maja ‘het’ gedaan heeft – alhoewel haar gevonden vingerafdrukken niet veel goeds voorspellen.
Quicksand is overduidelijk Zweeds: iedereen spreekt Engels én Frans, de rechercheur van dienst stopt geregeld pruimtabak in haar mond en de gevangeniscellen gelijken hotelkamers in minimalistisch Scandinavisch design – ‘Als je iets nodig hebt, druk dan op deze knop’, aldus een lieve bewaakster. Toch heeft de serie de potentie om een groot publiek te trekken, dankzij de complexe tienerkarakters en het fascinerende (mogelijke controversiële) centrale mysterie. Niet op de laatste plaats in de Verenigde Staten: gezien de vele schietpartijen op scholen had het verhaal zo gebaseerd kunnen zijn op de krantenkoppen.
9050.w2016.0.7f75de3
Dat is het echter niet: het verhaal komt uit het gelijknamige boek van Malin Persson Giolito en is geschreven door Camilla Ahlgren. Ahlgren is ervaren in de nordic noir: ze was de hoofdschrijver van The Bridge , maar is ook bekend van onder meer de originele The Girl with the Dragon Tattoo-film. Quicksand bestaat uit zes afleveringen van ongeveer 45 minuten, waardoor het erg makkelijk wordt om alles in één keer te bingen – vooral gezien de spannende cliffhangers. Zo zien we in een flashback op het eind van de eerste aflevering de klasdeuren achter Sebastian en Maja sluiten, waarna het schieten begint. Vooruit, nog eentje dan.
Quicksand S01, vanaf 5 april 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief