Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Queer Eye S06: vrolijke gays brengen zelfs hoop in coronatijd

  •  
02-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Queer Eye S06
De pandemie speelt een grote rol in de nieuwe afleveringen: de 'Fab 5' zijn met hun optimisme en hoop in deze tijd harder nodig dan ooit.
De expliciete tijdsaanduiding 'maart 2020' bij aanvang van de eerste aflevering verraadt al dat ook de 'Fab 5', de vrolijke queers die ongelukkigen helpen hun leven weer op orde te krijgen, te lijden hebben gehad onder de coronacrisis. De transformatie van Terri, een oma annex dansleraar die nog steeds hotpants draagt, was bijna voltooid toen de opnames moesten worden stilgelegd. Pas ruim een jaar later konden Bobby, Karamo, Antoni, Jonathan en Tan hun goede werkzaamheden voortzetten.
Hun zaken spelen zich dit seizoen af in en rond de plaats Austin in Texas, wat een enorme lading aan cowboylaarzen, -verwijzingen en -grappen oplevert. Maar daarnaast speelt vooral corona een grote rol in het zesde seizoen van de Netflix-hit. Het leven van veel van de negen kandidaten veranderde radicaal door corona: een rapper die opeens niet meer kon optreden, een schoolcomité dat na een jaar online les graag een onvergetelijke prom voor alle klasgenoten wil organiseren. Of het betreft mensen die zich tijdens het jaar van lockdown en ellende nadrukkelijk hebben ingezet voor hun gemeenschap: een arts die eigenhandig een laagdrempelig covid-test en -vaccinatiecentrum uit de grond stampte, een man die geheel belangeloos probeert het toegenomen aantal daklozen in Austin te helpen.
Queer Eye S06
In de loop van de seizoenen leken de goede daden van de 'Fab 5' steeds routinematiger te worden. Maar de afwezigheid van bijna twee jaar heeft Queer Eye goed gedaan. Door de diepe crisis waar corona de wereld in heeft gestort, voelen de woorden van hoop, optimisme en zelfvertrouwen van de vrolijke queers urgenter dan ooit tevoren. Tussen het vrolijke gekwetter van het vijftal door, zijn de verhalen achter de meeste personen die ze te hulp schieten opvallend schrijnend en invoelbaar. Het is onmogelijk om droge ogen te houden als tieners hun leraren bedanken voor alle steun tijdens het jaar gedwongen thuiszitten. Of als een Asian-American bakker vertelt hoe alle racisme die zij het afgelopen jaar heeft ervaren vanwege de angst voor de "Asian flu" bijna het faillissement van haar nieuwe zaak betekende.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Queer Eye S06
De herkenbaarheid is groter dan voorheen: het leven van iedere kijker is veranderd door de pandemie, en meestal niet in positieve zin. Iedereen heeft na twee coronajaren heel hard behoefte aan een sprankje licht, liefde en wederzijds begrip die de doorlopend knuffende Fab 5 in overvloed bieden. Wat zou de wereld er mooier uitzien als er meer gesprekken plaatsvonden zoals die tussen trans vrouw Angel en haar vader Jose, die eerlijk uitspreekt hoe lastig hij het had met de transformatie van het kind dat hij 21 jaar als zoon kende. Zulke intieme momenten maken (nog) meer indruk dan de hele schuur die designer Bobbi uit de grond stampt voor een vrouw die 170 verwaarloosde dieren in haar eigen huis heeft opgevangen.
Queer Eye S06, vanaf 31 december 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief