Een nieuw seizoen met fabuleuze make-overs, maar ook compassie, en begrip voor de kandidaten.
De Fab Five – Jonathan, Karamo, Tan, Bobby, en Antoni – wist vier seizoenen lang de kijker te vermaken met make-overs en waardevolle adviezen. In het vijfde seizoen zetten ze de lijn voort en verspreiden ze (broodnodige) positiviteit in de Verenigde Staten.
Het hoofdkantoor is na een kort uitstapje in Japan verhuisd naar Philadelphia, maar het format blijft ongewijzigd. Inmiddels is de kernboodschap van de serie bekend: het gaat om zelfliefde, zelfverbetering en zelfacceptatie. De mooie momenten kan je weer verwachten: de helende kracht van goedpassende kleding, een aangepast en opgeruimd huis, en therapeutische sessies om trauma te herkennen en te helen.
De opener toont het verhaal van Noah Hepler, dominee van de evangelische kerk Atonement Lutheran. ‘Je kan als kerkganger openlijk gay zijn, maar niet als dominee’, geeft Noah aan. Hij worstelt zichtbaar met zijn identiteit als homoseksuele man - ook al is inmiddels al 13 jaar uit de kast, hij draagt nog steeds onverwerkt trauma met zich mee. In 2009 besloot zijn kerk om homoseksuele lutheranen, die tevens geestelijken waren, toe te staan. Het is nu alleen tijd dat hij leert om openlijk te prediken waar de voorgaande lhbt-generatie van geestelijken alleen maar van kon dromen.
Normaliter is Karamo degene die middels zijn coachervaring de emotionele intensiteit opvoert. Dit keer is het de interieurontwerper Bobby die ook het gesprek met Noah aangaat. In het tweede seizoen kwam namelijk zijn pijnlijke geschiedenis met georganiseerde religie naar voren. Hier komt het paar middels een openhartig gesprek tot nieuwe inzichten over hun gedeelde ervaringen met homofobie in de kerk, en over hun plaats in de wereld.
‘Ik maak je hond helemaal bont’ is de slogan van de jonge Rahanna Gray in de tweede aflevering. De mobiele hondentrimmer brengt met haar bedrijf Stylish Pooch hondenverzorging kleurrijke vreugde in het leven van anderen, maar niet voor haarzelf. Zowel de voortgang in haar bedrijf als haar persoonlijke leven kwakkelt, wat terug te leiden is naar haar lage zelfvertrouwen waardoor ze moeite heeft om zichzelf na een depressieve periode te herpakken. De Fab Five geeft haar zelfinzicht en zelfbewustzijn, waardoor de 1,92 meter lange vrouw rechtop op haar hakken kan staan, en het leven met een glimlach tegemoet ziet.
Queer Eye herinnert de kijker er in de eerste afleveringen aan dat het niet alleen een make-over-show is, maar dat verandering soms wenselijk en noodzakelijk is om een vol leven te leiden. Het idee van persoonlijke groei, gevoel van empathie en optimisme is meer van hetzelfde in het vijfde seizoen, maar ook juist hetgeen wat de kijker nodig heeft in deze roerige tijden.