Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Pørni S02E01: knappe karakterstudie

  •  
22-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1033 keer bekeken
  •  
porni_S02_DSC04441

© NRK

De Noorse actrice Henriette Steenstrup speelt opnieuw vol overtuiging een jeudzorgmedewerker en moeder die naarstig probeert alle ballen in haar leven in de lucht te houden. 

Pørni (Henriette Steenstrup) is overweldigd door het leven. Het lukt haar telkens niet om alle ballen in de lucht te houden. Ze investeert als jeugdzorgmedewerker te veel onnodige tijd in problematische zaken, waardoor ze moeite heeft om de levens van haar kinderen in goede banen te leiden. Of zoals haar vader Ole Johan (Nils Ole Oftebro) zegt aan het begin van het tweede seizoen: ‘Je gebruikt telkens je werk en de verbouwing van het huis als vluchtwegen.’ Kortom, het is hoog tijd dat Pørni de confrontatie aangaat met bepaalde zaken uit haar leven. Zo zit ze in zak en as omdat haar relatie met Bjørnar (Gunnar Eiriksson) uit is.

Daar is ze zelf debet aan. Wanneer ze hem confronteert dan biecht hij op dat het bij haar schort aan goede communicatie: ‘Dan wil je wel, dan weer niet.’ Steenstrup speelt het weifelachtige gedrag van haar personage vol overtuiging. Ze belandt ook in het tweede seizoen voortdurend in situaties die zo triest zijn dat ze leiden tot hilarische taferelen. Zoals wanneer Pørni nadat ze een slaappil heeft genomen in de auto wil stappen omdat ze haar dochter Sigrid (Ebba Jacobsen Öberg) wil ophalen en haar andere dochter Hanna (Vivild Falk Berg) zich afvraagt of dat wel verstandig is. Dat doet Hanna overigens nadat ze moederlief heeft verteld dat ze haar nieuwe zijden blouse in de wasmachine heeft vergald.

porni_S02_DSC06147

© NRK

Want in Pørni zijn het telkens de kleine banale dingen, zoals zo’n vergald kledingstuk, die fungeren als een veeg teken. De hoofdrolspeler moet in die zin alles wat krom is proberen recht te trekken. Dat lukt haar langzaam maar zeker ook, want ze is in de kern een optimist. Maar dat gaat wel gepaard met een hoop energie. En die heeft Pørni niet altijd. Zoals wanneer ze aan het einde van de eerste aflevering haar ex ophaalt in de haven. Terwijl hij lekker gaat chillen met de dochters, mag zij zijn bagage thuis afzetten. Op zo’n moment hoop je dat Pørni eens tegengas geeft. Dat zal in het tweede seizoen dan waarschijnlijk ook wel gebeuren.

Pørni S02, vanaf dinsdag 22 augustus 2023 wekelijks op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief