Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Poldark S05E01: hallucinaties, verdriet en veerkracht

  •  
24-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
529 keer bekeken
  •  
Poldark S05
Het laatste seizoen van het kostuumdrama ziet de terugkeer van de heroïsche Ross Poldark.
Foto credits: KRO-NCRV
Het koloniale Virginia van 1781. De commandant Ned Despard (Vincent Regan) heeft de jonge Ross Poldark net gered van zijn strijdwonden. Een tijdsprong. Het is het jaar 1800 en Ned zit in de gevangenis in Londen. Hij vertelt aan zijn vrouw Kitty (Kerri Mclean) dat er maar één persoon is die hem uit de brand kan helpen: kapitein Ross Poldark.
Het historische drama Poldark wist vier seizoenen lang een uitermate fijn verhaal te weven rondom de Ierse heer Ross Poldark en de perikelen in zijn geliefde mijnstad te Cornwall. Ross (Aidan Turner) leidt inmiddels een rustig bestaan met zijn vrouw Demelza (Eleanor Tomlinson). Dit staat in sterk contrast met het leven van zijn, inmiddels depressieve, aartsvijand George Warleggan (Jack Farthing). Warleggan heeft de meeste van zijn doelen in zijn leven - rijkdom en macht - verwezenlijkt, maar zijn mooie echtgenote Elizabeth (Heida Reed) is dood.
Poldark S05
Het script van Debbie Horsfield ( Cutting It ) neemt je in het laatste seizoen wederom mee langs de aantrekkelijke kustlijn van het 18e eeuwse Cornwall, maar ditmaal is ook sprake van aankomende politieke vuurstormen, abolitionisme, en een huwelijk met seksueel trauma. Overigens neemt Horsfield hier licht creatieve vrijheid ten opzichte van de geschiedenis. Despard is namelijk een historische Ierse revolutionair, en zijn vrouw Catherine was van Jamaicaanse of Spaans-Creoolse afkomst, maar in de serie is ze de voormalige tot slaaf gemaakte vrouw van Despard.
Poldark S05
Een vuurgevecht, brand, en de kroning van de koningin van Nampara. De perikelen stapelen zich in de eerste aflevering in een hoog tempo op. Het verleden blijft de personages achtervolgen. Voor Ross echoot het verleden door in de hulproep van zijn oude vriend Ned, maar ook in de verwijzingen in zijn relatie met George – wat in de afgelopen seizoenen de drijfveer was voor vele plotpunten: de strijd om de liefde van Elizabeth.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Poldark S05
Hoewel George worstelt met zijn persoonlijke verdriet en langzaam begint te hallucineren, pikt hij wel een extra baan op in de lucratieve slavenhandel, en tegelijkertijd verhongert hij zijn mijnwerkers, waardoor ze toevlucht zoeken bij de familie Poldark. Demelza voelt zich geroepen om de werkers te helpen, maar het blijkt al snel dat ze niet is opgewassen tegen de hongerige, harde mensen, en dan vooral de onbeschofte Tess (Sofia Oxenham).
Poldark S05
‘Er hangt een vreemde stemming in het buitenland. Ik vraag me soms af wie te vertrouwen is’, aldus kapitein Ross Poldark. Een ding is zeker: in het laatste seizoen van het fijne kostuumdrama gaat hij zijn meest persoonlijke uitdaging aan.
Poldark S05, vanaf 24 november 2021 op Disney+, waar ook de voorgaande vier seizoenen terug te kijken zijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief