Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Zwermelingen

  •  
31-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
424 keer bekeken
  •  
Zwermelingen

© VPRO

Een mysterieus pakketje in een Limburgs bos leidt tot de droevige verhalen van duizenden arbeidsmigranten.

In het Jammerdal, een natuurgebied vlak bij de Duitse grens bij Venlo, stuit Sander Schattefor op een raadselachtig pakketje: een bijbel, een dagboek - beide in het Pools - en een paar pasfoto’s van een vrouw. Het is niet Schattefors eerste vondst: de Limburger houdt zelfs een Instagram-pagina bij waarop hij foto’s plaatst van de objecten die hij aantreft. Podcastmaker Naomi Steijger ziet het pakketje, en gaat samen met Schattefor op zoek naar de vrouw op de pasfoto’s.

In Zwermelingen maakt het duo kennis met de schaduwzijde van Venlo, waar tienduizenden arbeidsmigranten werken in distributiecentra. Wanneer zij hun baan kwijtraken, verliezen ze ook meteen hun woning. Een deel van de groep trekt vervolgens de bossen in, om onder erbarmelijke omstandigheden te leven.

In poëtisch vertelde verhalen - Steijgers achtergrond op de toneelacademie is goed te horen - horen we steeds meer over de droeve woonomstandigheden in het Jammerdal. Die verhalen zorgen ervoor dat Zwermelingen niet alleen draait om de identiteit van de mysterieuze vrouw op de pasfoto, maar nog veel meer om de tragiek van duizenden arbeidsmigranten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief