Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Wijsneuzen

  •  
21-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wijsneuzen
Maatschappelijke vraagstukken, gegarandeerd zonder oneliners.
Kunnen we robots het verschil tussen goed en kwaad leren? Hoe redden we het publieke debat in tijden van hysterische polarisatie? In Wijsneuzen, een podcast van dagblad Trouw, maakt Frits van Exter het zich er niet gemakkelijk vanaf. De journalist gaat op zoek naar antwoorden op prangende maatschappelijke vraagstukken, en daarvoor roept hij iedere aflevering de hulp in van een wijsneus.
Het levert diepe, genuanceerde gesprekken op - Wijsneuzen lijkt erop gebrand te zijn het tegenovergestelde te bieden van vluchtige talkshowgesprekken met makkelijk reproduceerbare oneliners. Over dat soort debatten praat Van Exter met Denker des Vaderlands Daan Rovers, rond de fel opgelaaide discussies over bijvoorbeeld het boerkaverbod of Zwarte Piet.
En zo voert de podcast wekelijks een totaal ander vraagstuk op, met altijd een intelligent gesprek van 30 á 40 minuten met de zoektocht naar een antwoord. Interessant is ook de vraag waarom witte Nederlanders, nu ze in de diversiteit van grote steden in de minderheid zijn, zo slecht integreren in hun omgeving. En hoe komt het dat de bewoners van Amsterdam de diversiteit lijken te vieren, terwijl Rotterdammers in groten getale op rechtse partijen stemmen? Socioloog Maurice Crul komt met verrassende verklaringen en statistieken.
Zo blijft het spervuur aan oneliners of conflicterende meningen, waar een flink deel van de media dagelijks op teert, achterwege. In plaats daarvan biedt Wijsneuzen uitgebreide, langzamere studies aan de hand van vragen die niet in één of twee zinnen te beantwoorden zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief