Achter het verdwijnen van een winkelketen schuilt een tragische oorlogsgeschiedenis.
Foto credit: NTR
Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog Nederland bereikte, opende de overgrootvader van Rose Heijnen het vierde filiaal van zijn winkelketen EPA. De Joodse ondernemer overleefde de oorlog niet, maar wat is er gebeurd met de winkels? Heijnen, normaal vooral actief als wetenschapsjournalist, probeert het lot van de EPA te achterhalen in Verdwenen winkels.
Voor Heijnen levert dat een combinatie van een pijnlijke familiegeschiedenis en een journalistiek onderzoek op, en die dualiteit klinkt ook door in de afleveringen van de podcast. De anekdotes van haar oma, die op haar vierde gescheiden werd van haar ouders, zijn hartverscheurend en staan in schril contrast met de kille contracten over de winkelketen waar Heijnen op stuit.
Verdwenen winkels is dan ook op zijn sterkst op de momenten dat de menselijke kant van het EPA-verhaal naar voren komt. Dan blijkt de tragiek van de Tweede Wereldoorlog, naast de gruwelijkheden in de concentratiekampen, zich ook uit te strekken naar de eigendommen die de weggevoerden achterlieten.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief