Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Taalpolitie

  •  
23-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2148 keer bekeken
  •  
Taalpolitie

© ANP

Philip Freriks is bijzonder geestig als officier die optreedt tegen taalovertredingen.

Foto credit: ANP

Krijg je jeuk van door elkaar gehusselde uitdrukkingen, zinnen waar grammaticaal niets van klopt of sprekers die simpelweg de betekenis van hun woorden niet begrijpen? Dan kun je je hart ophalen bij Taalpolitie, de podcast waarin Philip Freriks als taalofficier zijn oordeel velt over de meest hardnekkige verhaspelingen en de kromste constructies.

Zaken die hij behandelt variëren van een interview met Edwin van der Sar, waarin de oud-keeper het woord ‘inderdaad’ misbruikt, tot studentikoze afkortingen als ‘lawa’ en ‘vopa’. Freriks legt uit waar het fout gaat en geeft meteen korte colleges over zaken als anakoloeten en malapropismen.

Taalpolitie had een zeer badinerende podcast kunnen worden, ware het niet dat de reeks zichzelf niet al te serieus neemt. Freriks is bijzonder geestig als officier die met een knipoog straffen oplegt als het lezen van Reve of het beluisteren van een liedje van Van Kooten en De Bie. Taalpolitie is geschikt voor iedereen die ooit is uitgemaakt voor taalnazi (en nu dus kan riposteren: ‘Ik ben taalofficier’).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief