Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Radio Bergeijk

  •  
27-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Radio Bergeijk
Na twaalf jaar is de fictieve lokale radiozender eindelijk terug.
Foto credit: ANP Kippa/Marcel Hemelrijk
De avonturen van Toon Spoorenberg (Pieter Bouwman) en Peer van Eersel (George van Houts) hielden de bewoners van Bergeijk tussen 2001 en 2007 aan de radio gekluisterd. Het fictieve Radio Bergeijk, gewijd aan een écht Brabants dorp, denk aan een Dik Voormekaar Show vermengd met De Mannen van de Radio (het project van Bouwman met Hans Teeuwen), plus een flinke dosis seks en geweld. Het leverde even snoeiharde als absurde hilariteit op.
Goed nieuws: na twaalf jaar is Radio Bergeijk terug bij de VPRO. En de presentatoren blijken nog altijd even wereldvreemd, onbeschoft en sceptisch over alles en iedereen dat ‘niet van hier’ of ‘van boven de grote riolen’ komt. In de eerste aflevering leert Van Eersel over de wonderen van het internet (‘ik kreeg me daar een berg naakt op me afgevuurd’), dat zelfs helemaal tot aan Zwitserland reikt. Ook de rubriek ‘Komt mama nog vandaag?’ (kort antwoord: nee) geeft een mooie impressie van het anti-sentimentele spervuur aan grappen op de fictieve zender.
Naast die langverwachte terugkeer is het overigens ook mogelijk om terug te gaan in de archieven van Radio Bergeijk, met een slordige 700 uitzendingen van de originele reeks. Inclusief klassiekers als de ponyglijbaan van Theo van Deursen, het interview met een anorexiapatiënt (‘Eet jij wel genoeg?’), of de moord op politicus Tonnie van de Mortel op het mediapark van het lokale station op 6 mei 2003. Onmisbaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief