Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Grijs gebied

  •  
31-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
Grijs gebied
Hoe ver mogen undercoveragenten gaan om verdachten een bekentenis te ontlokken?
In de strijd tegen de misdaad is het inzetten van undercoveragenten een van de zwaarste middelen die de Nederlandse politie toe mag passen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zaak tegen Ad K., die ervan verdacht werd een gruwelijke moord te hebben gepleegd.
In Grijs gebied , een podcast van de Volkskrant , vertelt journalist Elsbeth Stoker over de zaken waarin de politie de omstreden Mr. Big-methode toepaste. In deze operaties dringen undercoveragenten lange tijd binnen in de levens van verdachten. Daarbij doen de agenten zich voor als criminelen, die bevriend raken met verdachten en ze voorhouden dat ze samen kunnen gaan werken.
Maar hoever mag de politie hierin gaan? In het geval van Ad K. deed een undercoveragent de belofte dat hij grof geld kon verdienen als hij vertelde over zijn criminele verleden. Het leverde een bekentenis op: hij zou in 2002 een gruwelijke moord gepleegd hebben. Maar bekende K. daadwerkelijk een moord, of wilde hij indruk maken op een potentiële werkgever?  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief