Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: GeschiedLied

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geschiedlied
3FM-dj en historicus Joost Schulte ontdekt de historische inspiratie van popnummers.
Wat hebben Bruce Springsteen , Alt-J en Bastille gemeen? Ze schreven allemaal nummers waarvoor ze zich lieten inspireren door historische gebeurtenissen. In GeschiedLied duikt historicus en 3FM-dj Joost Schulte de geschiedenisboeken in, en legt hij de verhalen achter die liedjes uit.
Zo blijkt Bastille, bekend om tamelijk vrolijke popliedjes als ‘Pompei’ en ‘Bad blood’, met ‘Four walls’ een duistere kant in te zijn geslagen, met een tekst over een gezinsmoord in Amerika in de jaren 50. Van Bruce Springsteen is algemeen bekend dat hij met een kritisch oog naar de Verenigde Staten kijkt, en dat doet hij met extra intensiteit op ‘American land’. En in ‘Taro’ bezingt het Britse Alt-J de tragische relatie tussen fotografen Robert Capa en Gerda Taro.
Wat het nummer ook is, Schulte vertelt in beeldende zinnen over de historische gebeurtenissen, en dat is een feest om naar te luisteren. Vol enthousiasme toont de dj op welke zinnen je moet letten, welke beeldspraak er langskomt. Daarom slaagt GeschiedLied uiteindelijk: omdat de podcast een nieuwe dimensie aan nummers toevoegt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief