Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: De zwembadclub

  •  
29-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2011 keer bekeken
  •  
DeZwembadclub

© VPRO

Een schokkend misbruikverhaal leidt naar een onderzoek naar de betrouwbaarheid van het geheugen in een ijzersterke reeks van de maker van De Deventer mediazaak.

In het naoorlogse Amsterdam maakt George Gantzert als tiener vreselijke dingen mee. Hij wordt thuis uitgenodigd door een fotograaf, poseert naakt en raakt steeds dieper verstrikt in een duistere wereld. De fotograaf neemt hem mee naar ‘de zwembadclub’, waar George - omgeven door invloedrijke mensen - in de jeugdprostitutie belandt.

In de handen van mindere podcastmakers was De zwembadclub ongetwijfeld een met sensatie gevulde true-crime-reeks geworden, maar Annegriet Wietsma (maker van het uitstekende De Deventer mediazaak) gaat voor een diepere laag. Zo gaan de zeven afleveringen niet alleen over een schokkend misbruikverhaal, maar ook - vooral zelfs - over de betrouwbaarheid van het geheugen.

Wietsma heeft logischerwijs wat twijfels over Gantzerts verhalen en begint daarom aan een uitgebreide factcheck. Als luisteraar slinger je, samen met de podcastmaker, heen en weer tussen geloof en ongeloof, tussen schok en twijfel. Het centrale verhaal in De zwembadclub is al uiterst interessant, maar het is Wietsma’s interpretatie ervan die de reeks naar nog grotere hoogtes brengt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief