Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Componeren of verzuipen

  •  
11-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
ComponerenVerzuipen

© NTR

Wetenschap en kunst komen samen in de gesprekken van 'klimaatcomponist' Tim Kliphuis met topwetenschappers.

Kan je met muziek de wereld veranderen? Tim Kliphuis doet een dappere poging in Componeren of verzuipen. De muzikant, die zichzelf omschrijft als klimaatcomponist, interviewt wetenschappers over de manier waarop hun vakgebied voor een duurzamere toekomst kan zorgen. Kliphuis verwerkt die gesprekken uiteindelijk in een muziekstuk.

Het zijn gesprekken die soms alarmerend zijn, bijvoorbeeld wanneer paleoceanograaf Appy Sluijs het heeft over een subtropische noordpool, maar Kliphuis stuit toch ook altijd weer op hoop. Zo horen we planktonbioloog Katja Peijnenburg uitleggen in hoeverre de zee verantwoordelijk is voor onze zuurstof, en ethisch filosoof Ingrid Robeyns uitleggen hoe een 'rijkdomsplafond' de klimaatverandering kan beïnvloeden.

Componeren of verzuipen koppelt wetenschap en kunst aan elkaar voor een inspirerend stukje wereldverbetering. Kliphuis toont zich een bevlogen interviewer, die wetenschappers hun onderzoek op begrijpelijke wijze laat uitleggen. De composities waarmee hij de afleveringen afsluit, vatten de sfeer van de podcast knap samen: vol spanning, maar steevast met een vleugje hoop op een betere toekomst.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief