Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Pepsi, Where’s My Jet? S01E01: vermakelijk maar onnodig lang

  •  
18-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
605 keer bekeken
  •  
Pepsi, Where's My Jet?
Documentairereeks over geruchtmakende en hilarische rechtszaak uit de jaren 90 lijkt rechtstreeks afkomstig uit een jongensboek.
Foto credits: Netflix
In de jaren 90 was het in de Verenigde Staten mogelijk om zogeheten ‘Pepsi points’ te sparen. Wie producten van het colamerk kocht kreeg bonnen waarmee petten, jassen en andere parafernalia – met daarop uiteraard pontificaal het logo van het bedrijf – konden worden gekocht. In een kolderieke reclame – documentairemaker Andrew Renzi toont in de eerste aflevering hoezeer Pepsi bedreven was in het maken van ludieke reclamespotjes – deed het colamerk in 1996 de belofte dat Pepsifans voor zeven miljoen punten een Harrier-straaljager konden kopen. De toen 20-jarige John Leonard begon direct te rekenen en bedacht een businessplan.
Voor enkele miljoenen dollars – daar vielen de kosten van aankoop en opslag ook onder - zou hij de punten kunnen verzamelen en de jet – die destijds een waarde had van 32 miljoen dollar - kunnen aanschaffen. In investeerder Todd Hoffman vindt Leonard een medestander. Zeker als blijkt dat de punten ook gewoon voor 10 cent per stuk kunnen worden aangeschaft. De rest is geschiedenis: Leonards dwaze operatie mondde uit in een legendarische rechtszaak. Want toen de durfal uiteindelijk aanklopte bij het colamerk bleek Leonards wens niet in vervulling te gaan.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Pepsi, Where's My Jet?
Renzi neemt een enorme aanloop – met ook allerlei weinig relevante zijwendingen, zoals de geschiedenis van Pepsi en de strijd die het bedrijf voerde met concurrent Coca Cola – voordat hij in de eerste aflevering echt tot de kern komt. Dat is direct het probleem van Pepsi, Where’s My Jet? : dit verhaal leent zich niet voor vier afleveringen, en had prima in een uur kunnen worden verteld. Hoewel het uiterst vermakelijk is om de mannen van toen – Hoffman en Leonard – aan het woord te zien: ze kunnen nog steeds smakelijk lachen om deze episode uit hun levens.
Pepsi, Where's My Jet? S01, vanaf 17 november 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief