Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Peaky Blinders S05E01: belooft het beste seizoen tot nu toe te worden

  •  
12-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
Peaky Blinders S05
De Peaky Blinders zijn terug!
Foto credits: BBC
Het is twee jaar nadat onze antiheld Thomas 'Tommy' Shelby (Cillian Murphy) verkozen werd tot MP voor de socialistische Labour Party. Het is 1929 en Shelby Co. is succesvol met een vestiging in Chicago en staat formeel onder de leiding van oudere broer Arthur (Paul Anderson) als voorzitter van het bestuur. Informeel bepaalt Tommy natuurlijk alles.
De Shelby-familie geniet van hun nieuwe luxueuze leven vol glamour, geld, seks en hun hogere klassestatus, totdat het verontrustende nieuws komt dat de aandelenkoersen op Wall Street ongekend snel zijn gekelderd.
Peaky Blinders S05
Seizoen vijf van het gangsterdrama is gesitueerd aan de voet van de Grote Depressie van 1930 en de opkomst van het fascisme dat zal leiden tot de Tweede Wereldoorlog. De antinomiaanse familie ‘vliegt boven de regels’ met Tommy in het parlement. Ze willen het verleden achter zich laten en deze nieuwe kans ten volste benutten, maar Westminster lijkt gewoon een nieuwe arena te worden voor de Shelby’s.
Peaky Blinders S05
Tommy wordt nog meer geconfronteerd met zijn PTSS en is dit seizoen misschien wel zijn eigen grootste vijand. We zullen meer van de verschillende gezichten van Tommy Shelby gaan zien: vader, broer, politicus, veteraan, gangster, en misschien nog een onbekende. ‘Je wordt niet opgehangen, je hangt jezelf op’, waarschuwt zijn zus Ada (Sophie Rundle). ‘Het is gewoon mezelf die over mezelf praat tegen mezelf’, zei hij nog in de laatste aflevering van het vorige seizoen.
Peaky Blinders S05
Wanneer hij het paard van zijn zoontje moet doodschieten valt dat helemaal verkeerd bij het kind. ‘Je schiet alles, mensen, paarden, iedereen zegt het! Je bent God niet.’ Waarop Tommy zegt: ‘Nee, ik ben God niet... nog niet’.
Peaky Blinders S05
Met de nieuwe positie van Tommy en het jaar waarin de serie zich afspeelt is het alleen maar logisch dat er een meer sociaal-politiek plot komt – maar dat is zeker niet saai, helemaal niet gezien de spanningen nu in het politieke klimaat van Groot-Brittannië. In de eerste aflevering introduceert Oswald Mosley (Sam Claflin, The Hunger Games) zich aan Tommy. De nieuwe antagonist – die de leider van de Britse Unie van Fascisten zal worden – is misschien wel de meest angstaanjagende die tot nu toe in de serie is geïntroduceerd.
Peaky Blinders S05
Wat de serie zo goed maakt is dat niet alleen de mannelijke personages complex worden neergezet, de vrouwen ook. De Shelby-vrouwen zijn intelligent, onafhankelijk, en sterk, en houden zich staande tegen de meedogenloze mannen in hun leven.
Peaky Blinders S05
Steven Knight bedacht en schreef de misdaadserie op basis van de herinneringen van zijn vader aan de echte Peaky Blinders en waargebeurde gebeurtenissen.
Peaky Blinders S05
De serie is (altijd) cinematografisch strak en stijlvol en de slow motion ‘Peaky Walks’ zijn episch. Het acteerwerk is subliem, de personages driedimensionaal, het plot wordt in een fijn tempo opgebouwd, de verhaallijnen zijn gelaagd en de soundtrack is heerlijk. Niet gek dat de serie fans als Stephen King , David Bowie (die persoonlijk heeft gevraagd of zijn muziek gebruikt kon worden in de serie), David Beckham en Ed Sheeran heeft, en bekroond werd met een BAFTA-award voor Beste Drama.
De eerste aflevering knalt en belooft dat dit seizoen het beste tot nu toe zal worden.
Peaky Blinders S05, vanaf 13 augustus 2022 op BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief