Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Peaky Blinders S04E01: Is Tommy Shelby zijn eigen grootste vijand?

  •  
21-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
556 keer bekeken
  •  
peaky blinders
Het verleden haalt de Peaky Blinders bende in…En hij komt met machinegeweren.
Aan het einde van het derde seizoen sneed Thomas Shelby (Cillian Murphy), hoofd van de Peaky Blinders, een criminele bende in Birmingham en omstreken, zonder enige emotie de banden met het grootste deel van zijn familie door. Zelf je familie aangeven bij de politie – zelfs al red je ze daarmee ternauwernood van de strop – voelt in ieder geval behoorlijk definitief.
Met als gevolg dat de familie aan het begin van seizoen vier uit elkaar is gevallen. Tommy runt nog wel samen met zus Ada (Sophie Rundle) en neef Michael (Finn Cole) het bedrijf – en krijgt het aan de stok met een vakbondsleidster (Charlie Murphy), die eist dat vrouwen en mannen gelijk worden betaald – maar broers Arthur (Paul Anderson) en John (Joe Cole) hebben zich teruggetrokken op het platteland. Ondertussen verdooft de anders ijzersterke tante Polly (Helen McRory) zichzelf met whisky en cocaïne, nadat ze op het schavot de dood net iets te diep in de ogen heeft gekeken.
Toch moeten de familieleden in de première van het vierde seizoen weer schoorvoetend samenkomen wanneer ze allemaal dezelfde doodsbedreiging ontvangen. Niet van de overgelopen Russen (tot nooit meer ziens Prinses Tatianova/Gaite Jansen!), maar van New Yorkse maffioso Luca Changretta (Adrien Brody), zoon van een belangrijke zakenman die het vorige seizoen in opdracht van Tommy was vermoord.
Dit goede geheugen is een van de sterkste kanten van de serie – naast een formidabele cast en een misschien nog wel formidabelere soundtrack. Wat begon als een uit de hand gelopen akkevietje over een onschuldige en uitermate onbelangrijke affaire tussen ooit-prostituee-nu-familiesecretaresse Lizzie Stark (Natasha O’Keeffe) en een andere zoon van de Italiaanse zakenman eindigde uiteindelijk in drie doden. Waarom? Omdat Thomas niet van excuses of compromissen wilde horen. Deze eerste aflevering biedt slechts een korte blik op de gestoorde maffioso, maar de overtuiging waarmee hij ‘plezier’ zegt, wanneer de douanier hem vraagt wat hij in Engeland komt doen, belooft voor de Shelbys niet veel goeds.
De familie zal elkaar harder nodig hebben dan ooit. Verstopte scheermesjes in je pet (de betekenis van de term ‘peaky blinders’) zijn niet opgewassen tegen machinegeweren, iets wat vooral Michael zich goed realiseert. ‘De Peaky fucking Blinders zijn pas de Peaky fucking Blinders wanneer we samen zijn’, benadrukt hij aan John. Het grote probleem: Tommy heeft zijn familie steeds meer als werknemers behandeld. Hoeveel betaal je je neef voor het doden van de pedofiele geestelijke (Paddy Considine) die je zoontje heeft ontvoerd? Of je broer voor het laten ontploffen van een trein met onschuldige mensen? Zij deden het voor hem, uit trouw, wraak en broederliefde, maar Tommy hangt er een prijskaartje aan. Het zijn simpele, financiële transacties, net zoals bij de vrouwen die hem ’s nachts in zijn landhuis bezoeken.
Het korte telefoontje van Tommy aan Arthur, de eerste sinds hij Arthur liet wegvoeren door de politie, is dan ook een en al zakelijkheid. ‘Tweede kerstdag, familieberaad. Als je je vrouw ervoor onder schot moet houden, doe dat. Prettige kerst.’ Arthurs gemompelde ‘Jij ook, Tommy,’ nadat Thomas al heeft opgehangen is misschien wel het meest hartverscheurende moment van de première. Vanaf 26 januari 2018 ook op Videoland.
Peaky Blinders S4, vanaf 21 december 2017 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief