Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Outlander S03E01: stemmig, intiem en veelbelovend

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
Outlander S03
Het derde seizoen van Outlander is dan eindelijk te zien op Netflix. Is Claire Randall het tijdreizen inmiddels beu?
Na de roerige gebeurtenissen van de afgelopen seizoenen is de hamvraag: is Claire Randall (Caitriona Balfe) het tijdreizen inmiddels beu? Seizoen twee zag haar in het jaar 1746 verwoede pogingen doen om de opstand van de Jacobieten onder leiding van Prins Charles Stuart (Andrew Dower) te voorkomen, in de angstige wetenschap dat de geschiedenis hen bloederig ten onder zag gaan aan de Engelsen. Het was haar enige kans om het leven van haar trotse clansman Jamie Fraser (Sam Heughan) te redden. Intussen verraadden de flashforwards de afloop al: een zwangere Claire reist via de stenen van Craigh Na Dun terug naar haar eigen tijd – alleen. De seizoensfinale zag haar twintig jaar later terugkeren naar Schotland met haar inmiddels volwassen dochter Brianna, alwaar ze bewijs ontdekt dat Jamie de opstand wellicht heeft overleefd.
Outlander is gelijke delen romantisch kostuumdrama, scifi-tijdreisepos, en gewelddadig spektakel. De immens populaire boekenreeks van de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon vormt de voedingsbodem van de Starz-serie, maar dat is nog geen garantie voor een succesvolle vertaling naar televisie. Die vertaalslag werd gemaakt door Star Trek - en Battlestar Galactica-schrijver Ronald D. Moore , die de lastig verfilmbare boeken overtuigend liet aankleden door zijn eigen vrouw, kostuumontwerper Terry Dresbach, op sets vormgegeven door Downton Abbey’s Gina Cromwell. Het resultaat is een visueel kloppend plaatje dat zichzelf een historische waarde toe lijkt te wijzen, terwijl Claire en Jamie een loopje nemen met de geschiedenis.
4655.w2160.0.b4f04ad
Maar de echte kracht van Outlander ligt in het feit dat de aandacht zelden gericht is op alle poespas eromheen en zich op de eerste plaats focust op het menselijke drama. Om dit te benadrukken neemt de eerste aflevering van seizoen drie een stapje terug van het tumult, en doet men een stapje terug in de tijd. Claire is pas kortgeleden teruggekeerd naar het jaar 1948, en lijdt onder het ultimatum dat haar hedendaagse man Frank (Tobias Menzies) haar heeft gesteld: hij zal vaderschap van de aankomende baby claimen, mits Claire nooit meer spreekt over het verleden. Teneinde dit te bereiken maakt het stel een nieuwe start in de Verenigde Staten, alwaar Frank een positie aanneemt aan Harvard. Maar het hervatten van hun relatie valt Claire zwaar. De geest van Jamie Fraser blijft als een spookbeeld tussen hen in staan, en het voldragen van de zwangerschap wordt overschaduwd door haar rouw.
4656.w2215.0.f4f4efe
Nadat seriebedenker Moore de regie voor eerdere seizoenen in handen legde van regisseurs als John Dahl ( The Vampire Diaries , House of Cards ) en Brian Kelly ( Downton Abbey , Poldark), werkt hij voor seizoen drie onder meer samen met Norma Bailey (Reign, Mary Kills People ) en Jennifer Getzinger ( Mad Men ). De allereerste aflevering staat op naam van Brendan Maher, die naast het recente WOI-drama The Passing Bells van de BBC ook een hoop soapseries voor zijn rekening nam. De eerste episode die hij aflevert is stemmig en intiem, en wekt hoge verwachtingen voor het vervolg. En met acht romans als basis, heeft Outlander voorlopig genoeg bronmateriaal om voort te kunnen.
Outlander S03, vanaf 1 september op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief