Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Operation Nation: flauwe eigentijdse Romeo en Juliet

  •  
12-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Operation Nation
Er valt weinig te lachen in Poolse komedie over een extreemlinkse dame die verliefd wordt op een extreemrechtse minkukel.
Foto credits: Netflix
Romeo en Juliet in tijden van hevige polarisatie; zo zou je Operation Nation kunnen omschrijven. Als een lofzang op de verboden liefde, tussen een extreemlinkse vrouw (Magdalena Máscianica speelt Pola) en een extreemrechtse minkukel (Maciej Musialowski speelt Slawek). Wanneer Pola door omstandigheden vanuit Warschau moet terugverhuizen naar haar ouderlijk dorp dan ontmoet ze Slawek, een dolende ziel die onderdeel is van een groep nazi’s. In de openingsscène toont regisseur Piotr Kumik wat de Pool en zijn nazivrienden, allemaal uitgedost in bomberjacks, zoal doen in hun vrije tijd.
Zo vieren ze Hitlers verjaardag, tijdens een partijtje in het bos. Alleen jammer dat de swastika die de mannen op de vlag moesten tekenen is mislukt en meer wegheeft van een verwrongen hand. Sowieso brengt Kumik de rechtse rakkers koddig in beeld. Als Hitlers verjaardag wordt verstoord door een politie-aanval en een agent schreeuwt dat de kaalkoppen hun handen omhoog moeten doen, dan is hun eerste reflex hun rechterarmen ferm de lucht in te slingeren. Grappig? Niet per se. Althans, veel van dit soort grappen zijn al talloze malen gemaakt. Onder meer door Duitse satirici die al vaker hebben laten zien sterren te zijn in het beschimpen van nazi’s.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Operation Nation
Kumiks film leunt in die zin erg op stereotypen. Zo kan Pola als onvervalste activiste haar mond niet houden over hoe ze de wereld wil verbeteren. Ze doet dat op eloquente wijze maar lijkt niet graag naar anderen te luisteren, waardoor het lijkt alsof ze lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Uiteindelijk blijkt de premisse voor Operation Nation gewoon niet zo’n geslaagd idee. Wie wordt hier beter van? Zullen extreemrechtse lieden, de film is overduidelijk van de hand van linkse makers, nu eindelijk tot inkeer komen?
Operation Nation, vanaf 12 april 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief