Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

One of Us Is Lying S01E01: vierkante personages

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
One of Us Is Lying
Tienerthriller over een jongen die overlijdt tijdens een nablijfuurtje doet vooral denken aan betere series als American Vandal.
Foto credits: Peacock
De plotomschrijving van  One of Us Is Lying klinkt op het eerste gezicht als een knipoog naar The Breakfast Club (1985): vijf tieners moeten op een Amerikaanse high school nablijven. Maar de serie gaat een stuk verder: een van hen, Simon (Mark McKenna), komt tijdens het nablijven onverwachts te overlijden, genekt door een pinda-allergie. De andere vier – clichématige personages als de atleet en de lokale drugsdealer – zijn geschokt, maar worden door buitenstaanders gezien als mogelijke verdachten. Buiten kijf staat dat de personages allemaal een schimmig verleden hebben. De een gaat vreemd, en van de ander bestaan compromitterende foto’s. Typisch high school drama zou je kunnen zeggen. Maar One of Us Is Lying is geenszins vergelijkbaar met The Breakfast Club.
Dat zou natuurlijk ook een boude vergelijking zijn. Maar de coming-of-age-thriller is misschien wel het tegenovergestelde: alleen maar mooie mensen passeren de revue, generieke types. Met in het centrum Simon, die een soort social-media-kanaal heeft opgericht waarop hij zijn schoolgenoten te kakken wil zetten; of zoals hij zelf stelt: ‘Alles dat deze zomer in het geniep is gebeurd.’ Even denk je: oh, is One of Us is Lying geen The Breakfast Club maar een kloon van American Vandal (2017)? Maar ook dat blijkt een misvatting. Als iemand vervolgens beweert dat dit schooljaar ‘echt niet saai’ zal zijn, dan denk je als kijker: dat lijkt me onvoorstelbaar.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
One of Us Is Lying
Het is jammer dat veel televisiemakers niets hebben geleerd van bijvoorbeeld een tienerdrama als Freaks and Geeks (2019-2000) waarin echte puberproblemen centraal stonden, en waarin échte pubers – een prachtig mooi ensemble – intrigerende varianten van zichzelf speelden. One of Us Is Lying – gebaseerd op de gelijknamige young-adult-roman – haalt in dat opzicht het niveau bij Netflix niet omhoog.
One of Us is Lying S01, vanaf 18 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief