Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

On My Block S04E01: melancholisch en geestig

  •  
04-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
On My Block S04
In het slotstuk slaan de vier tieners - die elkaar uit het oog zijn verloren - voor een laatste keer de handen ineen.
Als het stoffelijk overschot van bendeleider Cuchillos (Ada Luz Pla) twee jaar na haar dood wordt gevonden en er een politieonderzoek wordt ingesteld, dan staan Ruby (Jason Genao), Jamal (Brett Gray) en Cesar (Diego Tinoco) op scherp: de tieners hopen niet dat hun betrokkenheid bij de moord aan het licht zal worden gebracht. Tegelijkertijd lopen de drie ook gevaar, omdat straatbendes nu zeker weten dat de vrouw die de scepter zwaaide over de drugshandel er niet meer is – dus ontstaat er een machtsvacuüm. Monsé (Sierra Capri) – het vierde lid van het gezelschap – weet ondertussen nergens van: zij verkaste immers aan het einde van het vorige seizoen naar een chique kostschool.
Sowieso zijn de verhoudingen tussen Ruby, Jamal, Cesar en Monsé niet meer wat ze waren. Cesar bestiert de Santosbende en gedraagt zich als een sociopaat, terwijl Jamal en Ruby nog steeds ruzie hebben en het tegen elkaar opnemen in de strijd om het klasvoorzitterschap. Maar de vier zullen, daar lijkt het sterk op, tóch de handen weer ineen moeten slaan. Dat is onoverkomelijk.
On My Block S04
Het is een interessante keuze, deze sprong in de tijd. Onder meer omdat de acteurs – On My Block ging in 2018 in première – ouder en wijzer zijn geworden. En tieners veranderen razendsnel qua innerlijk en uiterlijk, zoveel is duidelijk. Maar de makers laten hierdoor ook zien hoe je als puber soms een onverwoestbaar ogende band kan hebben met je leeftijdsgenoten; en hoe zo’n dierbare relatie twee jaar later ineens verdwenen kan zijn. Hoe levens, en dat is ook onvermijdelijk, gaan meanderen en hoe mensen uit elkaar groeien. Die gedachte levert melancholische scènes op.
On My Block S04
Hoewel er in On My Block ook valt te lachen: zoals wanneer de ouders van Ruby het zat zijn dat hun zoon luide seks heeft met z’n vriendin Jasmine (Jessica Marie Garcia is het komische epicentrum van de serie) en de lovers hierop aanspreken, met een preek over seks tot gevolg; waarin vaderlief op ongemakkelijke wijze uitlegt dat vanuit zijn katholieke geloof seks eigenlijk ongeoorloofd is: maar als het dan toch moet, houd het dan bij masturbatie. Als kijker weet je meteen: dit advies is aan dovemansoren gericht. Want Ruby, Jasmine en de rest kiezen hun eigen levensweg, en dat doen ze intussen al vier seizoenen lang.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
On My Block S04
Dat dit vierde deel het slotstuk is, is dan ook volstrekt begrijpelijk: waar On My Block begon als een vuige dramedy over de beproevingen van vier tieners in een achterstandswijk in Los Angeles, leek het derde deel meer op een knipoog naar Breaking Bad. De overtreffende trap is en blijft noodzakelijk in televisiedrama’s. Maar nu er weinig meer valt te overtreffen is het zaak om er een einde aan te breien, moeten de makers vast hebben gedacht. Showrunners Lauren lungerich, Eddie Gonzalez en Jeremy Haft kunnen wat dat betreft terugkijken op een show die wat betreft thema’s – seksualiteit, genderissues – en plaats van handeling – South Central Los Angeles – belangrijke onderwerpen bespreekbaar heeft gemaakt.
On My Block S04, vanaf 4 oktober 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief