Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

On My Block: charmante tienerkomedie met serieuze thema's

  •  
18-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
On My Block Poster
On My Block is een charmante coming-of-age serie.
Schurende dansers, liters drank en jonge mensen die naar hogere sferen zweven. Het is het ultieme geslaagde huisfeest. Van een afstand kijken vier pubers toe: ze vragen zich af hoe hun eigen middelbare school ervaringen zullen zijn, maar stuiven uiteen wanneer het feestgedruis door geweerschoten wordt onderbroken. De openingsscène van de Netflix Original On My Block zet meteen de juiste toon.
De coming-of-age serie volgt vier hechte jeugdvrienden in de fictieve probleemwijk Freeridge in Los Angeles. Het gemêleerde kwartet bestaat uit de aspirant-schrijfster Monse (Sierra Capri), de spreekwaterval Ruby (Jason Genao), de nerd Jamal (Brett Gray) en Cesar (Diego Tinoco), wiens familie banden heeft met een lokale bende.
Natuurlijk kan de tienerangst – denk aan verwachtingen van ouders, onzekerheden, ontluikende liefde – niet ontbreken. Makers Lauren Iungerich (MTV’s Awkward) en All Eyez on Me-schrijvers Eddie Gonzalez en Jeremy Haft richten zich daarnaast ook op de omstandigheden waarin de zwarte en Latijns-Amerikaanse pubers uit de grote binnenstad mee worden geconfronteerd: geldproblemen, bendecultuur en geweld.
Naarmate de serie vordert worden de sterke en zwakke punten van het script al snel duidelijk. De kracht van de serie toont zich wanneer On My Block zich richt op de onderling verschuivende relaties tussen de tieners en hun dagelijkse perikelen. Monse worstelt met de veranderde groepsdynamiek. Ruby wil eigenlijk gewoon een eigen slaapkamer hebben, en Jamal is bang dat zijn vader hem niet zal accepteren als hij niet meer voetbalt. De schrijver proberen Cesars bendeverhaal naadloos in het geheel te verweven, wat niet altijd lukt. Sommige scènes zijn oneven, wat tevens komt door de matige dialogen en het acteerwerk van een cast die grotendeels bestaat uit nieuwkomers.
4375.w1800.0.900244c
Vergeleken met recente genregenoten zoals Everything Sucks! is On My Block minder zoet. Monse en Cesar zijn twee pubers op een seksuele ontdekkingstocht. Gedurende het seizoen wil Cesar zijn relatie met Monse bekendmaken, terwijl zij doodsbang is om dat te doen. Halverwege de serie (hoofdstuk zes) wordt pas duidelijk waarom. Monse verwijt Cesar dat hij status krijgt door hun relatie, maar zij zal worden uitgemaakt voor hoer. In een cultuur waarin jonge meisjes nog steeds worden beschaamd omdat ze seksueel actief zijn, maar tegelijkertijd druk voelen om seks te hebben om jongens te behagen, is dit een ongemakkelijke situatie waar sommige meisjes volop mee worstelen.
In de kern is On My Block een charmante tienerkomedie die zich dit keer afspeelt in een probleemwijk. Terwijl in Hollywood de diversiteitsdiscussie doorsuddert - tijdens de Oscars pleitte actrice Frances McDormand voor een diversiteitclausule in filmcontracten – toont On My Block dat boeiend materiaal wordt geproduceerd wanneer diverse stemmen (zowel voor- als achter de schermen) een platform krijgen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief