Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

On Becoming a God in Central Florida S01E01: kleurrijk en geestig

  •  
01-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
On Becoming a God in Central Florida
Kirsten Dunst is in topvorm in heerlijk satirische jarennegentigkitsch over de verregaande implicaties van een piramidespel in Centraal-Florida.
Foto credits: Showtime
Travis Stubbs (Alexander Skarsgard) is in de ban van het piramidespel FAM. Hij overweegt zijn baan bij een verzekeraar op te zeggen om zich definitief onder te dompelen in de verkoop van ‘FAM-merchandise’: van toiletpapier tot cassettebandjes die je instructies geven die moeten leiden tot een succesvol en welvarend leven. Maar Travis’ vrouw Krystal (Kirsten Dunst) ziet de bui al hangen en gelooft geen snars van de glorie die haar echtgenoot haar voorspiegelt. Bovendien hebben ze net een kind gekregen en moet Krystal overuren draaien bij een waterpark. Travis wil niettemin ‘de controle nemen over zijn eigen leven’.
Dat kan natuurlijk alleen maar slecht aflopen; zodoende zien we Skarsgards personage ook niet meer na de pilotaflevering. Dat geeft ook niet: On Becoming a God in Central Florida is een vehikel voor Dunst. Het verhaal speelt zich af in 1992, in de buurt van het in Florida gelegen Orlando. Het satirische drama is een prachtig toonbeeld van jarennegentigkitsch. Denk aan outfits gemaakt van spijkerstof, matjes en schoudervullingen. Het ziet er koddig uit, en dat versterkt hoe onzinnig het eigenlijk is dat de FAM-aanhangers zo diep in hun eigen kwakzalverij geloven. En, zoals dat gaat in een piramidespel: de mensen onder je moeten je wel trouw blijven, anders hang je.
On Becoming a God in Central Florida
Als Travis overlijdt, dan verliest zijn superieur (Théodor Pellerin speelt een gewiekste sul) dus weer een deel van zijn inkomsten. Kan Krystal niet instappen? Maar Dunsts personage (de actrice, die voor haar rol werd genomineerd voor een Golden Globe, speelt heerlijk cynisch en aandoenlijk) heeft tegen die tijd het licht gezien en een transformatie doorgemaakt: van volgzame echtgenote tot bloedlustige wreker. Zodoende staat de rest van het seizoen in het teken van het opruimen van de puin waarin Travis haar heeft achtergelaten. Met als gevolg een uiterst kleurrijke en geestige show waarin de Amerikaanse droom er flink van langs krijgt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
On Becoming a God in Central Florida
Spijtig genoeg blijft het ook bij een seizoen. Het Amerikaanse televisienetwerk Showtime wilde wel een tweede deel produceren, maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten. Maar gelukkig is deel een er dan nu eindelijk in Nederland: de Amerikaanse televisiepremière was al in augustus van 2019…
On Becoming a God in Central Florida, vanaf 1 juni 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief