Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Occupied S03E01: realistisch én over the top

  •  
15-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Occupied S03
Politicus Jesper Berg (Henrik Mestad) is opnieuw de luis in de pels van de Russen in explosieve seizoensopener.
Foto credit: Lumière
Schoorvoetend tekent politicus Jesper Berg (Henrik Mestad) in het derde seizoen van Occupied ( Okkupert ) het vredesverdrag met Rusland. Berg wil immers breken met het winnen van fossiele brandstoffen, tegen het zere been van Rusland en Europa. Dat leverde al een bloederig conflict op. Maar de rust is niet wedergekeerd. Als de Noor, die naarstig probeert een regering samen te stellen, een toespraak geeft bij een olie-installatie, dan resulteert dat in een bloedbad waar 56 mensen bij om het leven komen. Zitten de Russen, die de basis 12 dagen eerder weer hadden teruggegeven aan de Noren, erachter?
Of is het opnieuw een zogeheten false flag operation ? Dat wil zeggen: probeert de strateeg Berg de reputatie van de Russen nog verder te bezoedelen door bommen te laten plaatsen op eigen bodem? Hoe dan ook heeft hij het plan opgevat om zoveel mogelijk Russen zo snel mogelijk te deporteren. Berg snakt naar revanche en gaat zoals hij eerder al liet zien over lijken. In Occupied is het dan ook moeilijk om een personage te vinden waarbij een minder appetijtelijke kant ontbreekt. Zo speelt rechter Hilde Djupvik (Selome Emnetu) al dan niet onbewust voor beide kanten.
Ze heeft sympathie voor de Russische ambassadeur Sidorova (Ingeborga Dapkūnaitė), die niet naar haar thuisland durft omdat ze een relatie heeft opgebouwd met een vrouw. En van Bente Norum (Ane Dahl Torp), die een tijd gelieerd was aan het Noors verzet, is het ook onduidelijk wat haar intenties zijn: in het derde seizoen verhuist ze met haar dochter naar Moskou, op zoek naar lover Nikolai (Alexej Manvelov).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het meest opvallende aan Occupied blijft dat de discussie rondom de winning van energie al vanaf het begin, het eerste seizoen werd in 2015 uitgezonden, centraal staat. Een discussie die vorig jaar ineens superrelevant werd. De makers zijn in die zin visionairs, die jaren geleden al voorspelden hoe akelig de realiteit zou kunnen worden. Occupied voelt soms dan ook zo pregnant omdat verhaallijnen zo dicht tegen de waarheid aan schuren. Hoewel de serie soms ook over the top is, net als een van de titels waar Occupied schatplichtig aan lijkt te zijn: Homeland. Dat moet ook: op die manier valt er ook in het derde seizoen nog veel te beleven.
Occupied S03, vanaf 15 januari 2023 op Canvas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief