Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

NYPD Blue: alle seizoenen van vuige politiereeks bij Disney+

  •  
12-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
364 keer bekeken
  •  
NYPD Blue
In New York gesitueerd misdaaddrama oogt nog steeds lekker rauw.
Foto credits: ABC / 20th Century Fox
Hoewel de in Nederland beschikbare streamingdiensten volop inzetten op nieuwe content – zo zijn bij nieuwkomer HBO Max amper ‘ oudere televisietitels ’ te zien – duikt er af en toe een bijna-antiek pareltje op in het streamingaanbod. Zo is NYPD Blue , een Amerikaans politiedrama dat werd uitgezonden van 1993 tot 2005, vanaf 13 april in zijn volledigheid (12 seizoenen; 261 afleveringen!) te zien bij Disney+. Dat is mooi nieuws; de door Steven Bochco en David Milch bedachte reeks duikt steevast op in allerlei ‘best of’-lijstjes en oogt anno 2022 nog steeds lekker rauw en vuig. Maar tegelijkertijd ook typisch nineties.
NYPD Blue
NYPD Blue is wat je noemt tijdloos en tegelijk een product van zijn tijd. Tijdloos omdat er sindsdien maar slechts een handjevol van dit soort politiedrama’s – The Wire is een voorspelbaar voorbeeld, en scenarioschrijver David Mills, niet te verwarren met Milch, schreef voor NYPD Blue en  The Wire – zijn verschenen. Een product van zijn tijd omdat, onder meer, de synthesizerklanken van Mike Post (ook bekend van de bekende melodieën uit Law and Order ) een soort vintage-effect sorteren. Die sound hoort onmiskenbaar bij dat tijdperk.
NYPD Blue
Ook veel facetten die toen werden geïntroduceerd zijn nu nog steeds te zien in misdaaddrama’s, of dramaseries an sich. Veel wordt gefilmd met de camera op de schouder; de montage is zeer dynamisch. NYPD Blue is bijna cinéma vérité. Hoewel het Engelse gritty een betere benaming is. En acteur Dennis Franz (hij speelt de agressieve, alcoholistische rechercheur Andy Sipowicz) is hierin de vaandeldrager. Hij ziet eruit als een agent die op sterven na dood is, en het is spijtig om te concluderen dat we tegenwoordig veel te weinig van dit soort acteurs – een beetje het antoniem van de adonis – op televisie zien.
NYPD Blue
In de pilotaflevering – waarin Bochco en Milch hun talent etaleren – wordt hij zelfs het slachtoffer van een schietpartij. Sipowicz is létterlijk afgeschreven. Zó begin je een televisiereeks: in een diep dal, waar de personages uit kunnen klimmen. Zo zit Sipowicz’ partner John Kelly (acteur David Caruso, bekend van CSI: Miami , stopte na een jaar al met NYPD Blue ) midden in een scheiding. Dit loopt nooit goed af, lijken Bochco en Milch te insinueren. En dat is in zekere zin ook zo. Zie bijvoorbeeld ook hun andere geesteskindjes: Bochco maakte voor NYPD Blue het baanbrekende Hill Street Blues ; Milch maakte van 2004 tot 2006 Deadwood.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
NYPD Blue
Beide series zijn net als NYPD Blue verzengt met fatalisme. Het leven wordt afgebeeld als een zware beproeving. Waarin overigens ook ruimte is voor humor en zelfspot, want NYPD Blue is in balans. Het enige dat je in negatieve zin zou kunnen stellen is dat het vak van politieagent bezien vanuit deze tijd van kritiek op politieapparaten enigszins wordt geromantiseerd. Hoewel de vraag rijst wie na het zien van NYPD Blue een badge zou willen dragen. Hoe dan ook lof voor Disney+ , en laat NYPD Blue het schaap zijn dat de dam doet overlopen.
NYPD Blue S01-12, vanaf 13 april 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief