Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Norsemen S03E01-02: terug naar het begin

  •  
23-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Norsemen
Prequelseizoen bevat de nodige hilariteit, maar is minder spannend.
De makers van Norsemen, Jon Iver Helgaker en Jonas Torgersen, lieten vorig jaar al doorschemeren dat het derde seizoen van de komische vikingreeks een prequel zou zijn. Veel kijkers vroegen zich bijvoorbeeld af hoe Orm (Kare Condradi) en Froya (Silje Torp) ooit met elkaar in het huwelijksbootje stapten en waarom Jarl Varg (Jon Oigarden) verwerd tot een haatdragende hoofdman die Norheim liever in vuur en vlam zou zien opgaan. Deze, en andere vragen, worden in het derde deel beantwoord. En Froya – die stierf aan het einde van het tweede seizoen – kan via deze constructie weer tot leven worden gebracht.
In de tweede aflevering zien we hoe de enige vrouwelijke krijger zich manifesteert in een groep van woeste plunderaars. Leider Olav (Henrik Mestad) wil graag dat z’n broertje Orm huwt met Froya; ook moet de zachtmoedige sukkel in het vervolg mee op de bloederige reizen die het gezelschap frequent maakt. Maar eerst wordt Orm nog onthuld als zijnde de ‘poepende boomstalker’. Er is in Norheim een voyeur actief die op de toiletten – hangende bomen in het woud – ‘mensen recht in het bruine oog kijkt’. Het is een hilarische invalshoek die ook meteen weer resoneert in het nu vanwege een veelvoud aan redenen.
Zoals discussies over gendergelijkheid en wc-gebruik, maar ook over hoe door sociale media privacy misschien nog wel meer in het gedrang is gekomen. En dan is er Jarl Varg, die kalende is, wat wordt opgemerkt door zijn strijdbroeders, die er smakelijk over grappen. Waarop hij de schuur waarin een bacchanaal plaatsheeft spontaan laat afbranden. Misschien ook wel uit verdriet, omdat hij zijn lange manen, zijn mannelijkheid, langzaam verliest. En daar moet iets voor in de plaats komen. Dat blijkt de haat te zijn die hij in het tweede en derde seizoen zo diep koestert.
Het grote nadeel van deze benadering – een grote flashback in de vorm van een seizoen – is dat we nu waarschijnlijk twee jaar moeten wachten om te kunnen weten hoe het Orm en Rufus (Trond Fausa Aurvag) vergaat in het 'heden' en of de laatstgenoemde uiteindelijk Rome weet te bereiken. Want het is niet eens zeker of een vierde seizoen er gaat komen – de financiering is nog niet rond. Bezien vanuit dat licht is het derde seizoen van Norsemen moedwillig meer van hetzelfde. Mét de nodige hilariteit, maar minder spannend, omdat je weet waar het schip zal gaan stranden.
Norsemen S03, vanaf 22 juli 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief