Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: The Hurt Locker, 1408 en Fifty Shades

  •  
10-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1547 keer bekeken
  •  
1408_aR7fIY

© Dimension Films

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: explosiegevaar in Irak, een behekste hotelkamer en het slot van een (erotische) trilogie.

The Hurt Locker (2008)
Acteurs: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce
Regie: Kathryn Bigelow

The Hurt Locker

© Summit Entertainment

Inmiddels staan ook Chloé Zhao (Nomadland) en Jane Campion (The Power of the Dog) op het lijstje, maar in 2009 was Kathryn Bigelow de eerste vrouwelijke regisseur die een Oscar won. En tevens saillant: het bescheiden The Hurt Locker kaapte ook de Oscar voor beste film weg voor de neus van de door haar ex-man James Cameron geregisseerde blockbuster Avatar. De thriller laat zien hoe specialisten van het Amerikaanse leger (met Marvel-collega's Jeremy Renner en Anthony Mackie) onder grote druk bommen onschadelijk proberen te maken in een door oorlog verscheurd Irak. Bigelow heeft sinds Detroit (2017) geen film meer gemaakt - er heerst al een tijdje radiostilte rond haar in 2022 aangekondigde Netflix-film Aurora - maar haar schrijfpartner Mark Boal is iets actiever: hij maakte vorig jaar nog de thrillerserie Echo 3 met Michiel Huisman.

1408 (2007)
Acteurs: John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack
Regie: Mikael Håfström

1408

© Dimension Films

Als het gaat om Stephen King-verhalen over mensen die in een hotel tot waanzin worden gedreven is The Shining natuurlijk de gouden standaard, maar daardoor is (de verfilming van de novelle) 1408 toch wel een klein beetje onterecht in de vergetelheid geraakt. John Cusack (die eerder een rolletje had in Stephen Kings Stand by Me) speelt een door een familietrauma geplaagde schrijver die verhalen pent over bovennatuurlijke locaties die hij zelf bezoekt, maar waar hij totaal niet in gelooft. Wanneer hij een mysterieuze uitnodiging ontvangt om een nacht door te brengen in kamer 1408 van het Dolphin-hotel in New York, waar volgens manager Samuel L. Jackson iedereen binnen een uur zijn verstand verliest, kan hij de verleiding niet weerstaan. Overigens werkt Netflix na het recente Mr. Harrigan's Phone zelf ook weer aan een nieuwe Stephen King-verfilming: de makers van Stranger Things gaan aan de slag met een serie gebaseerd op The Talisman.

Fifty Shades Freed (2018)
Acteurs: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson
Regie: James Foley

Fifty Shades Freed

© Universal Pictures

Er was afgelopen week goed nieuws voor de fans van de Fifty Shades-films: het tweede en het derde deel verschenen op Netflix en dus kan de complete trilogie weer bekeken worden. In het tweede deel krijgt het stel onder meer te maken met Christians vorige lover (Kim Basinger, in de jaren tachtig zelf een sekssymbool dankzij het erotische 9½ Weeks) en in het slotstuk wordt Anastasia's stalker en voormalige baas (Eric Johnson) steeds gevaarlijker. Beide sequels kregen er van de critici nog veel harder van langs dan het eerste deel - vooral Jamie Dornan acteert zeker in het slotstuk alsof ie er nu wel klaar mee is - hoewel de films de bioscoopkassa's weer volop deden rinkelen. Erotisch getinte content lijkt sowieso weer flink aan populariteit te winnen: zo doen series als You en Bridgerton het momenteel erg goed op Netflix en na de film Deep Water is het binnenkort ook nog de beurt aan Fair Play.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief