Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Never Have I Ever S01E01-04: tienerhormonen en traumaverwerking

  •  
28-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Never Have I Ever
Showrunner Mindy Kaling liet zich voor deze middelbare schoolkomedie inspireren door haar eigen tienerjaren. Tennisspeler John McEnroe is de verteller.
Tiener Devi (Maitreyi Ramakrishnan) heeft eigenlijk maar één goed voornemen voor het nieuwe schooljaar: zorgen dat dit jaar beter wordt dan die daarvoor. Ze heeft bescheiden wensen: 1) uitgenodigd worden voor een feestje waarbij alcohol en harddrugs gebruikt worden en 2) een vriendje. Maar, zo vraagt ook de verteller, ‘legendarische’ tennisspeler John McEnroe zich af, ‘kan ze haar oude identiteit als het tijdelijk verlamde Indiase meisje wier vader dood neerviel tijdens een schoolevenement achter zich laten?’ McEnroe ziet het somber in.
Lang Fisher en Mindy Kaling ( Late Night , The Mindy Project) – die zich door haar eigen jeugdervaringen liet inspireren – proberen met de Netflix-serie Never Have I Ever meerdere dingen. Het is zowel een semi-autobiografisch verslag over het opgroeien als minderheid in Amerika, als een universeel verslag over het als tiener overleven op een middelbare school, inclusief een heimelijke verliefdheid op de meest sexy jongen van school, Paxton (Darren Barnet), en een intense rivaliteit met collega-streber Ben (Jaren Lewison).
Never Have I Ever
Heel vernieuwend is dit uiteraard niet. Series zoals Freaks and Geeks, Awkward en PEN15 en recente films als Blinded by the Light gingen Never Have I Ever al voor. Wel verfrissend is dat Devi aan het begin eigenlijk niet heel erg sympathiek is. Als een dictator beveelt ze haar twee beste vriendinnen Fabiola (Lee Rodriguez) en Eleanor (Ramona Young) een door haar uitgekozen vriendje te nemen, in de hoop zo gezamenlijk hun populariteit te verbeteren. En Eleanor en Fabiola? Die voegen zich naar Devi’s exorbitante eisen. Ze heeft immers zo’n zwaar jaar achter de rug.
De serie – en Devi’s psycholoog (de altijd geweldige Niecy Nash) - winden er geen doekjes om: Devi heeft nog heel wat onderliggend trauma te verwerken. Niet voor niets wordt de serie ingesproken door John McEnroe: de favoriete tennisspeler van de dode vader (Sendhil Ramamurthy, Reverie , Beauty and the Beast) van Devi die ook niet befaamd is om zijn zelfbeheersing. De middelbare school is van zichzelf al een mijnenveld, Devi is een actieve handgranaat.
Never Have I Ever
Juist deze unieke combinatie maakt van Never Have I Ever een van de betere recente middelbare schoolseries. En dan nemen we de duidelijke product placement van Netflix – een jongen draagt een T-shirt van Stranger Things , Devi en nicht Kamala (Richa Moorjani) kijken samen op Netflix naar Riverdale – graag voor lief.
Never Have I Ever S01, vanaf 27 april 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief