Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

My Dead Ex S01: liefde - en #MeToo - na de dood

  •  
23-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
My Dead Ex
Het middelbare schoolleven is al zwaar genoeg. Zeker met een dode jeugdliefde in je kielzog.
‘Die jongen weet van geen ophouden’, verzucht Wren (Medalion Rahimi), wanneer ze medescholier Ben (Ryan Lee) in de achtertuin van haar beste vriendin Charley (Katherine Hughes) aantreft. Ze heeft geen ongelijk. Ben is namelijk al enige tijd dood.
Ben en Charley waren op de basisschool onafscheidelijk. Ze waren zelfs even vriendje en vriendinnetje. Maar op de middelbare school is Charley over de jeugdliefde heen gegroeid. Ben niet. Al 56 keer heeft hij Charley mee uitgevraagd – en iedere keer was haar antwoord ‘nee’. Ben laat zich hier niet door ontmoedigen. ‘Zelfs al moet ik het 156 keer vragen, dan is het me dat waard!’ Ook wanneer dit betekent dat hij – na een dodelijk selfie-ongeluk - uit de dood moet herrijzen.
8563.w1656.0.c478d07
De regels zijn in My Dead Ex snel uitgevogeld: twee betoverde vriendschapskettinkjes zijn de reden van Bens miraculeuze wederopstanding, maar het betekent ook dat Ben altijd binnen tien meter van het kettinkje – en dus Charley – moet blijven. En dat is vervelend, zeker wanneer je net bent uitgevraagd door die leuke jongen (Ryan Malaty) waar je al zo lang een oogje op hebt.
8567.w1611.0.13b74cb
De morbide humor doet denken aan die van Santa Clarita Diet , maar dan met een iets nuchtere inslag. Ben is ook géén zombie, wordt keer op keer benadrukt. De eerste paar afleveringen gaan vooral over de zoektocht van Ben en Charley naar een nieuwe dagelijkse routine. Want hoe ga je naar school – en op date – met altijd een dode tiener in je kielzog? Ook moet er gezocht worden naar Lady Fortuna, die zes jaar geleden de kettinkjes – met de belofte van onsterfelijke liefde - aan Ben heeft verkocht.
Zombie of niet, het Ben-personage blijft wel wat problematisch, zeker voor een serie uit 2018. Iemand die maar blijft aandringen op een afspraakje, zelfs al zegt de andere partij duidelijk en herhaaldelijk ‘nee’. Iemand die, ook zonder het feit dat hij binnen een straal van tien meter van Charley moet blijven, een groot probleem heeft met het respecteren van haar persoonlijke grenzen. ‘De aanhouder wint', is zelfs het advies van de eigenaar van een pornozaak, aan wie Ben uitgebreid over zijn romantische rampspoed bericht. Is dit echt wat een serie in het #MeToo tijdperk wil uitdragen?
8564.w1791.0.3d8e264
Halverwege maakt My Dead Ex wel iets van een koerscorrectie, wanneer eerst Wren en daarna ook de rest van het stadje achter Bens niet-dood-maar-ook-niet-levend status komt. Wren geeft gelukkig ook beter relatieadvies: je kan iemand niet dwingen je leuk te vinden. Toch zal de uiteindelijke uitkomst niemand verrassen. ‘Relax, wees jezelf, neem afstand, dan realiseert ze zich snel genoeg wat ze mist.’ Daar zullen we het mee moeten doen.
My Dead Ex S01, vanaf 22 februari 2019 op Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief