Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Munich: The Edge of War: intrigerend maar weinig spannend

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
Munich: The Edge of War
Een Brit en een Duitser spelen een belangrijke rol tijdens de conferentie van München in 1938 in achterkamertjesthriller vol gekonkel.
De Brit Hugh Legat (George McKay) en de Duitser Paul von Hartmann (Jannis Niewöhner) raken in 1932 bevriend terwijl ze aan de Britse universiteit Oxford studeren. Legat kijkt met argusogen naar de ontwikkeling van de nazipartij in Duitsland, terwijl Von Hartmann een adept blijkt van Adolf Hitler. Hun Duitse vriendin Lenya (Liv Lisa Fries) spreekt van een partij vol ‘boeven en racisten’. Zes jaar later liggen de kaarten ietsjes anders: Legat is nog steeds een ferm tegenstander van de nazi’s, maar Von Hartmann behoort nu in Duitsland tot het geheime verzet tegen Hitler. De twee treffen elkaar in 1938 tijdens de geruchtmakende conferentie van München.
Legat werkt als ambtenaar onder de Britse premier Neville Chamberlain (Jeremy Irons in topvorm) en Von Hartmann werkt als diplomaat – maar dus ook als spion voor de Britten - voor de nazi’s. Nu is het aan Von Hartmann om aan Legat aantoonbaar te maken dat Hitler oorlog wil voeren, en dat het dubieuze anti-oorlogsverdrag - waarmee Sudetenland, in Tsjecho-Slowakije, door de nazi's zal worden geannexeerd - dat tijdens deze conferentie door alle partijen zal worden getekend quatsch is. (Duitsland zou een jaar later alsnog Polen binnenvallen.) Maar Legat reageert vol ongeloof, net als Chamberlain, die historisch gezien toch al vaak als naïeveling is neergezet – hij dacht dat hij Hitler wel even zou kunnen overtuigen.
Munich: The Edge of War
Maar filmmaker Christian Schwochow herschrijft min of meer de geschiedenis in Munich: The Edge of War. Want Chamberlain geeft namelijk toe dat hij deelnam aan de conferentie om daarmee de oorlogsintentie van nazi-Duitsland te vertragen. Zodat de Britten hun oorlogsapparaat verder konden uitbreiden. De Britse politicus wordt in de film – gebaseerd op het boek Munich van Robert Harris – dus neergezet als een held. Een beetje onzinnig wellicht. Het levert wel een intrigerende film op, die tegelijk nergens spannend wordt. Ook niet als Hitler himself wordt opgevoerd (een aardige rol van Ulrich Matthes).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Munich: The Edge of War
Munich: The Edge of War is The Crown -light - Schwochow regisseerde overigens twee afleveringen van het Britse drama. Twee broekies moeten het zware werk doen in voor- en achterkamertjes, vertolkt door acteurs die daar overduidelijk nog niet ervaren genoeg voor zijn. Maar voor geschiedenisliefhebbers en liefhebbers van de herschreven geschiedenis is de speelfilm zonder twijfel een aanrader.
Munich: The Edge of War, vanaf 21 januari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief