Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Moscow Noir S01E01: Zweedse cowboy in Moskou

  •  
31-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Moscow Noir
Spannende financiële thriller toont de onstuimige Russische hoofdstad aan het einde van de vorige eeuw.
Hij heet Tom Blixen (Adam Palsson) en hij heeft zich ondergedompeld in de financiële wereld van Moskou. Al 5 jaar probeert de jonge Zweed voet aan grond te krijgen in de wereld van bedrijfsovernames en aandelenhandel. Het is eind jaren 90, een onstuimige tijd. Bijna 10 jaar na de val van de Sovjet-Unie is de Russische hoofdstad verworden tot een plek van ongekende mogelijkheden – waar geweld niet wordt geschuwd. Slimme entrepreneurs – waaronder de bekende oligarchen – proberen de nieuwe bedrijvigheid in een moordend tempo naar zich toe te trekken. Ook Blixen ziet legio kansen.
Deze episode uit de Russische geschiedenis werd begin dit jaar treffend verbeeld in Citizen K, een opzienbarende documentaire van Alex Gibney over de financiële avonturiers die miljarden verdienden in de Russische olie- en gasindustrie in de jaren 90. Ze werden wel cowboys genoemd in het nieuwe Wilde Westen. Blixen valt in dezelfde categorie. Alhoewel hij geen geboren Rus is, heeft hij zich tijdens onderhandelingen dezelfde stoïcijnse mimiek aangeleerd. Heerlijk laconiek keuvelt hij onder het genot van wodka met potentiële zakenpartners. Hij is een broekie met ballen die al op de radar is verschenen van invloedrijke politici en zakenmensen.
Moscow Noir
In de eerste aflevering zien we hoe hij een noodlijdend bedrijf probeert te redden door winstgevende elementen van het bedrijf proberen te verkopen. Maar dat gaat niet zomaar. De man die hem toestemming moet geven weigert om twijfelachtige redenen. Iedereen heeft wel iets te verbergen. En de Moskouse onderwereld is nooit ver weg. Je moet niet gek opkijken als je handelspartners ineens worden geëxecuteerd. Hebzucht wordt soms gewaardeerd en dan weer afgestraft. Blixen moet laveren tussen de grillen van dit perverse milieu. Dat lukt hem aardig, zien we halverwege, wanneer hij een oligarch aanspreekt op een weelderig feestje.
Moscow Noir
Tussen de schoonzwemsters van het Olympische Team, als nimfen verklede modellen en champagne schenkende butlers, verzamelt Blixen de moed om een miljardair die hij herkent aan te spreken. Hij zal hem wel niet kennen, maar Blixen weet goed wie hij is. Maar deze Baranov blijkt wel degelijk op de hoogte van de triomfen van de jeugdige gunslinger. Of dat nu goed nieuws is of niet laten de makers in het midden. Of zoals Alex Gibney zei over Michail Chodorkovski, de oligarch uit Citizen K: een lach kan van alles betekenen. Waarmee Moscow Noir zijn naam eer aandoet. In een nevelige omgeving kan alles twee kanten op.
Moscow Noir S01, vanaf 1 september 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief