Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Mocro Maffia S05E01: spannend gekonkel en spetterende actie

  •  
02-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
799 keer bekeken
  •  
MM__16x9__crop_no-logo

© Jasper Suyk / Videoland

De parallellen met misdaadklassiekers zijn opnieuw talrijk hoewel het knap geschreven misdaaddrama grossiert in een geprononceerde eigenheid. 

Met zijn zwarte haardos lijkt het alsof acteur (en bedenker van Mocro Maffia) Achmed Akkabi gaandeweg de seizoenen steeds meer op de jeugdige Al Pacino uit Serpico is gaan lijken. In het vijfde seizoen van het misdaaddrama staart Akkabi op een gegeven moment door het raam van een villa. De Paus (Akkabi) overpeinst zijn toekomst; zijn problemen. Net zoals Pacino dat ooit deed in de New Yorkse politiethriller. Het verschil tussen de twee rollen is daarentegen wezenlijk: Akkabi speelt een monster; Pacino speelde een New Yorkse politieagent die strijdt tegen corruptie. Mocro Maffia lijkt daarnaast an sich, en dat is geenszins een openbaring, ook op andere bekende titels van Pacino, met misschien wel The Godfather (1972) als ultieme inspiratie.

Kortom, parallellen met maffiaklassiekers zijn legio in de Nederlandse televisieserie. En nooit cliché. Neem bijvoorbeeld de rol van Khalid Alterch, die Tonnano vertolkt, de rechterhand van de Paus die bij vlagen qua gedragingen memoreert aan Silvio Dante (Steven van Zandt) uit The Sopranos. Knap aan Mocro Maffia is dat de Videoland-titel niet verdrinkt in al die al dan niet onbewuste referenties, en dat ligt aan de knappe dosis eigenheid die de makers elk seizoen laten zien. En aan de durf: de Paus verlegt telkens zijn grenzen. En in de opmaat naar het vijfde seizoen was in Tatta recent nog te zien dat de boel op imploderen staat.

Hoewel dat laatste vrijwel altijd het geval lijkt. Ook aan het begin van het vijfde seizoen. Een keur aan bekende gezichten wordt geïntroduceerd. Sleutelfiguren nemen hun startplaatsen in. Intussen wordt de Paus door de Nederlandse autoriteiten omgedoopt tot ‘staatsvijand’. En zijn volgelingen zijn ‘geen criminelen maar narco-terroristen’. Tja, de fervente kijker wist dat al, maar ook in fictie lopen aanklagers soms achter de feiten aan. Tijdens een televisie-uitzending over de praktijken van de Paus wordt de maffiabaas ‘een beest’ genoemd. En toch blijven we ernaar kijken, en zijn we bijvoorbeeld benieuwd wat de Paus in petto heeft voor Tatta en voor Potlood (Nasrdin Dchar). 

Dat wordt in de eerste aflevering nog geheim gehouden. Hoewel het buiten kijf staat dat de kijker zich in het vijfde seizoenen weer kan verheugen op de twee zaken waar de scenaristen van Mocro Maffia telkens in uitblinken: spannend gekonkel (waarin subtiel acteerwerk prevaleert) en spetterende actie (waarin de personages de daad bij het woord voegen). Je kan de serie in die zin nauwelijks met andere Nederlandse titels vergelijken. Dat is een prestatie van formaat.

Mocro Maffia S05, vanaf vrijdag 2 juni 2023 wekelijks bij Videoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief