Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Miss Scarlet and the Duke S01E01: sfeervol kostuumdrama

  •  
25-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Miss Scarlet and The Duke
Actrice Kate Phillips (Peaky Blinders, The Crown) speelt een meester in het bluffen in Victoriaanse detectivereeks.
Foto credits: A&E Networks
Eliza Scarlet (Kate Phillips bekend van Peaky Blinders en The Crown ) wil in de voetsporen treden van haar vader, een gerespecteerd privédetective. Het is vrouwen evenwel zo goed als verboden om als beroepsspeurder te werken in het Victoriaanse Londen van 1882. Maar als vaderlief plotseling overlijdt en een cliënt enkele dagen later nietsvermoedend zijn kantoor instapt, kost het Scarlet – die op zwart zaad zit - geen enkele moeite om te doen alsof haar vader nog leeft zodat ze de klus kan aannemen. Want de ambitieuze (en blutte) hoofdpersoon schuwt niet om ethische grenzen te overschrijden in haar streven om serieus te worden genomen als privédetective.
Bezwaren van familievriend en Scotland Yard-rechercheur William Wellington alias ‘The Duke’ (gespeeld door Stuart Martin) en andere bemoeizuchtige mannen slaat ze in de wind. Ja, ze is koppig, dat is toch geen probleem? Haar vastberadenheid kan juist tot nieuwe inzichten leiden. En van haar vader heeft ze als jonge vrouw al geleerd hoe criminelen hun slachtoffers vergiftigen en toetakelen – zodat ze op plaatsen delict met haar deduceertalent haar mannetje staat. Dus speurt Scarlet in de eerste aflevering in de krochten van Londen naar het nichtje van de mysterieuze cliënt die haar heeft ingehuurd. Al snel blijkt, zoals het genre voorschrijft, dat niets is wat het lijkt.
Miss Scarlet and the Duke
Maar Scarlet weet overal wel een mouw aan te passen en ontpopt zich als een meester in het bluffen. Hoewel gevaar voortdurend op de loer ligt. En eigenzinnige vrouwen belanden in deze tijd snel in een gesloten inrichting.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Miss Scarlet and the Duke
Showrunner Rachael New liet zich voor Miss Scarlet and the Duke inspireren door het werk van Jane Austen en door Scarlett O’Hara uit Gone with the Wind (1939). De chicheid en plechtstatigheid van die twee inspiratiebronnen weerklinkt in het sfeervolle kostuumdrama. Erg origineel is het allemaal niet. Maar actrice Phillips bewijst met haar veelzijdige spel wel dat ze het intussen – na een reeks imposante rollen – in zich heeft om een televisiedrama naar een hoger niveau te tillen. 
Miss Scarlet and the Duke S01, vanaf 25 mei 2021 wekelijks bij BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief