Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Miss Fisher’s Murder Mysteries S01E01: oubollig en voorspelbaar

  •  
10-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
Miss Fisher’s Murder Mysteries
In Australië gefilmde whodunit over een moedige privédetective oogt goedkoop en neemt zichzelf veel te serieus.
Foto credits: ABC
Het Australische Melbourne was in de jaren 20 van de vorige eeuw geen appetijtelijke plek om te wonen, zo wordt in Miss Fisher’s Murder Mysteries geïnsinueerd. Maar de lokale politiecommissaris stelt alles in het werk om de stad veiliger te maken, verklaart hij. Niettemin is het in deze Britse, in Australië gefilmde, whodunit uitgerekend een privédetective (Essie Davis uit The Babadook , 2014, speelt Phryne Fisher) die de problemen oplost. In de eerste aflevering stuit Fisher op een bende die cocaïne smokkelt én ontmaskert ze een duivelachtige man die illegale abortussen uitvoert met een geïmproviseerd instrumentarium.
Dit alles begint met de onverwachte dood van een goede kennis van Fisher die op een dag ineens dood neervalt in zijn badkamer. Zijn echtgenote (Miranda Otto speelt Lydia Andrews) heeft geen idee wie het op haar man gemunt zou kunnen hebben. Dat hij er een verdacht handeltje op nahoudt is haar ook nooit opgevallen. Maar wie bekend is met het oeuvre van Otto – bijvoorbeeld als Éowyn in The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) en Return of the King (2003) – weet dat de actrice een groot talent is. En grote talenten zijn steevast de bad guy. Oftewel: dat Andrews haar man heeft (laten) vermoorden laat zich wel raden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Miss Fisher's Murder Mysteries
Voor de rest heeft Miss Fisher’s Murder Mysteries niet erg veel te bieden. Van Melbourne krijgt de kijker maar weinig te zien – vanwege budgettaire redenen is er veel op goedkoop ogende sets gefilmd. Daarnaast heeft de historische setting tot gevolg dat personages plechtstatig prevelen en zichzelf erg serieus nemen. Enige speelsheid was echter op zijn plek geweest. En dan is er, in negatieve zin, rond de 40 e minuut het zogeheten ontmaskeringsmoment waarop Andrews zich manifesteert als de schuldige: een scène die ook rechtstreeks lijkt af te stammen uit de jaren 20. Miss Fisher’s Murder Mysteries is in die zin bij vlagen onnodig oubollig.
Miss Fisher's Murder Mysteries, vanaf 9 oktober 2022 op BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief