Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

McCartney 3, 2, 1: hoe de Beatles hun liedjes maakten

  •  
16-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
McCartney 3, 2, 1
De kleine geschiedenisverhalen van McCartney zijn zo opmerkelijk omdat er steeds een wereldberoemde popklassieker op volgt.
Foto credits: Hulu
Voor wie de Beatles kent maar geen grote fan is, is het steeds wonderlijk om al die klassiekers achter elkaar te horen. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een jongen in een schoolbus in Liverpool (Paul McCartney) de stoel naast zich vrijlaat, en dat een jongen met een enorme fascinatie voor de gitaar genaamd George Harrison daar dan plaatsneemt? Hoe kan het dat je net ‘Yesterday’ hebt opgenomen en daarna in één streep doorgaat met de arrangementen van ‘Eleanor Rigby’?
Het zijn ongetwijfeld bekende verhalen voor iedereen die de Beatles van dichtbij volgt. Voor de rest is er McCartney 3, 2, 1 op Disney+ (en voor de fans trouwens ook, uiteraard). McCartney vertelt in een soort schuurtje met in het midden een piano en een mengpaneel over de liedjes die hij maakte, vooral met de Beatles. Luisterend oor is Rick Rubin, de beroemde producer die ooit hiphoplabel Def Jam oprichtte, maar bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor de reeks succesalbums die Johnny Cash afleverde in de laatste jaren voor zijn dood. Rubin is geen groots interviewer en dat hoeft ook niet, want McCartney vertelt met zichtbaar genoegen zijn verhalen aan zo’n geoefende en deskundige luisteraar. We zien Rubin vooral bewonderen – soms hangt hij aan de piano en vertelt hij hoe goed het allemaal is, dan zit hij weer in kleermakerszit en kijkt hij op tegen McCartney. En alles is in zwart-wit opgenomen.
McCartney 3, 2, 1
De beste verhalen zijn de kleine geschiedenisverhalen van liedjes die we allemaal kennen. McCartney hoort iets op tv (een klassiek stuk, een muziekinstrument) of een akkoord in een gitaarwinkel en gebruikt het de volgende dag in een klassieker die we nu allemaal kennen. Of dat verhaal van een piepjonge McCartney die zichzelf op feestjes een Frans imago wil aanmeten en een liedje in onzin-Frans murmelt – wat jaren later Michelle wordt. Opmerkelijk: McCartney kan geen noten lezen. Door dit gebrek moeten de liedjes van de Beatles goed te onthouden zijn; McCartney kan niet teruggrijpen naar papier. Gelukkig blijkt hij een fabelachtig muzikaal geheugen te hebben. Als hij vertelt over een optreden van Fela Kuti in Lagos, weet hij nog het deuntje dat de muzikanten speelden toen hij het podium betrad – en hij spéélt het ter plekke.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je  hier  aan.
McCartney 3, 2, 1
McCartney 3, 2, 1 is voor de fans van de Beatles een bevestiging van hun gelijk. En voor de mensen met minder kennis van de singer-songwriter een verbazingwekkende muzikale trip.
McCartney 3, 2, 1 S01, vanaf 25 augustus 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief