Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Maxton Hall – The World Between Us: S01E01: vervelende kloon van Elite

  •  
08-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17056 keer bekeken
  •  
Maxton_Hall_Header_(c)_Prime_Video_Stephan_Rabold_3000

© Stephan Rabold / Prime Video

Duits drama over het gekonkel op een eliteschool heeft weinig nieuws te bieden en is met al zijn onuitstaanbare personages ook geenszins een fijne kijkervaring.

‘Geld, glamour, luxe, macht. Welkom op Maxton College.’ Deze verleidelijke zin prijkt op de omslag van het in 2023 verschenen boek Maxton Hall College van de Duitse auteur Mona Kasten. Je kan zelfs als leek al een beetje raden waar de coming-of-age-roman over gaat: tieners op een eliteschool die elkaars bloed wel kunnen drinken. Het boek heeft nu een televisieversie, die qua geld, glamour, luxe en macht wel erg veel lijkt op de Spaanse Netflix-serie Elite. Met een hoofdpersoon uit de lagere middenklasse (Harriet Herbig-Matten vertolkt Ruby Bell) die het op de eerste schooldag al aan de stok krijgt met de onuitstaanbare aristocratische lul James Beaufort (Damian Hardung).

Beaufort is letterlijk een kopie van Gúzman (Miguel Bernardeau) uit Elite. Een boomlange, gespierde en arrogante verschijning. Dat wordt steevast benadrukt door hem in slow-motion te filmen. Zo ziet-ie er nog cooler en vervelender uit. Dat doen de makers met alle rijke kids, onder wie Beauforts zusje Lydia (Sonja Weißer): een verwend nest dat het nogal bont maakt door een affaire te hebben met een van de docenten. Natúúrlijk komt Bell daar in de eerste aflevering al achter. Beaufort probeert haar om te kopen. Maar Bell heeft een schoon geweten en slaat het geldbedrag af, terwijl ze vilein pareert: ‘Wou je er ook nog een Maserati en een Fabergé-ei bij doen?'

SYMU_S1_220809_5873_3000

© Stephan Rabold / Prime Video

Je zou kunnen stellen dat zeker de invloedrijke, welgestelde personages er in de eerste aflevering niet al te best af komen. Ze ogen bovenal eendimensionaal. Hoewel je over Bell ook maar weinig kunt zeggen. Tijdens de bovengenoemde scène lijkt ze ook te twijfelen; het geld kan ze wel gebruiken. En zal Beaufort uiteindelijk ontdooien, net zoals Guzmán in Elite op een gegeven moment ook opwarmt tegen het gepeupel? Het vervelende aan Maxton Hall – The World Between Us is dat de serie er juist met al die irritante types niet leuker op wordt.

SYMU_S1_220823_08579_3000

© Stephan Rabold / Prime Video

Soms denken scenaristen dat tieners juist zoals Beaufort willen zijn: onaantastbaar. Maar dat blijkt uit recente onderzoeken helemaal niet het geval: tieners willen zichzelf gerepresenteerd zien op televisie – dan zijn ze bij Maxton Hall overduidelijk aan het verkeerde adres.

Maxton Hall – The World Between Us S01, vanaf donderdag 9 mei 2024 bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief