Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Máxima S01E01-02: perfecte balans tussen humor en drama

  •  
19-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1525 keer bekeken
  •  
MÁXIMA_STILLS_©_Millstreet_Films_Fotograaf_Francesca_Pagani_6

© Francesca Pegani / Millstreet Films

Makers van uitstekend gecast historisch drama geven op bevredigende wijze een inkijkje in de soms bijna sprookjesachtige relatie tussen Máxima en Willem-Alexander.

‘Een zuurpruim’, zo noemt Máxima Zorreguieta (Delfina Chaves) prins Willem-Alexander (Martijn Lakemeier) als zij hem voor het eerst ontmoet op een feestje in Sevilla in 1999. Máxima heeft de taak gekregen om de festiviteiten met een fotocamera vast te leggen voor het nageslacht; Willem-Alexander stoort zich aan de fotograferende Argentijnse. Als ze alsnog aan elkaar worden voorgesteld, spreekt Máxima niet over de prins uit Holland, maar over mala onda; Spaans voor een slecht humeur. Máxima  moet het hebben van dat soort gewiekste kwinkslagen in de dialoog. Of zoals wanneer Máxima haar vader (Daniel Freire speelt Jorge) vertelt dat ze datet met een Nederlandse prins en hij reageert: ‘Hij is toch niet de oudste?’

Máxima, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marcia Luyten, laveert telkens heel knap tussen de bovengenoemde luchtige scènes en de plechtstatigere momenten uit het leven van Máxima. Zoals wanneer de Nederlandse pers lucht krijgt van de romance tussen de twee en de Argentijnse in New York, waar ze werkt als bankier, de hele dag door paparazzi wordt achtervolgd. Een relatie aangaan met een prominent persoon blijkt soms een beproeving. Hoewel Máxima bovenal een romantisch sprookje is, dat ook nog eens uitstekend is gecast. Vanaf het eerst moment dat Lakemeier als Willem-Alexander in beeld verschijnt, klopt het.

MÁXIMA_STILLS_©_Millstreet_Films_Fotograaf_Tom_ Arkenbout_MR_9477

© Tom Arkenbout / Millstreet Films

De acteur speelt niet per se een uitvergrote versie van Willem-Alexander, maar moet het hebben van subtiliteiten. Een vleugje verbetenheid met een ferme blik wisselt hij prompt af met een warmhartige geste. Net zoals de meeste Nederlanders de koning van televisie kennen. Hetzelfde geldt voor Chaves, die het flamboyante karakter van Máxima helemaal in de smiezen heeft. Sowieso is het fijn aan de serie dat de personages zichzelf serieus nemen zonder te vervallen in onnodige speeches of clichématige gedragingen. Regisseurs Saskia Diesing, Joosje Duk en Iván López Núñez zijn er echt in geslaagd om de kijker een bijna voyeuristisch inkijkje te geven in het leven van Máxima.

Máxima is vanaf zaterdag 20 april 2024 wekelijks te streamen bij Videoland en de eerste aflevering is diezelfde dag om 21.35 uur te zien op RTL 4

Lees ook het interview met actrice Delfina Chaves en biograaf Marcia Luyten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief