Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Love Alarm S01E01-02: een algoritme voor de liefde

  •  
23-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
Love Alarm
De Zuid-Koreaanse serie is een zoet romantisch drama over de kruising tussen moderne liefde en technologie.
‘Een wereld waarin je je liefde niet kunt verbergen.’ In het Zuid-Koreaanse romantische drama Love Alarm worden je romantische gevoelens zichtbaar - en ligt romantische liefde binnen handbereik – na het downloaden van de app Love Alarm.
De achtdelige serie is gebaseerd op een digitale stripserie van de populaire schrijver Chon Kye-young (Unplugged Boy, Audition). De ware liefde vinden gebaseerd op data. Het is geen vergezochte gedachte – zie Tinder en dergelijke apps om liefde (en lust) te vinden. Hoeveel van onze behoeften en impulsen kunnen nu worden voorspeld door een algoritme?
In de dramaserie vind je je ware liefde niet door naar rechts te swipen, maar geeft de applicatie aan of iemand in de buurt, in een straal van tien meter, romantische gevoelens voor je heeft. Op het beeld verschijnt dan een gekleurde, gloeiende app-ring om weer te geven wanneer de potentiële geliefden bij elkaar in de buurt komen. Hoewel de app wel het sein geeft dat iemand in de nabije omgeving verliefd op je is, geeft het niet aan wie de persoon is. Dit levert natuurlijk problemen op.
Dit ondervindt de jonge Kim Jojo (Kim So-hyun). Nadat haar ouders om het leven zijn gekomen, woont ze nu bij haar tante in Seoul. Ze heeft meerdere bijbaantjes om het hoofd boven water te houden, en ze is ongelukkig in haar relatie met haar vriend Il-sik (Shin Seung-ho). Ondertussen keert de rijke Hwang Sun-oh (Song Kang) terug uit Amerika, en hij heeft al snel door dat zijn allerbeste vriend (en tevens de zoon van zijn huishoudster) Lee He-young (Jung Ga-ram) zijn hevige verliefdheid verborgen houdt voor Jojo.
De app maakt de situatie voor de jongeren niet gemakkelijk. Menselijke emoties verpakken in enen en nullen maakt dingen nu eenmaal een stuk ingewikkelder. ‘We blijven voor iemand vallen. Zelfs als er geen garantie is dat onze gevoelens beantwoord worden’, zegt een student droevig. Overigens blijft de daadwerkelijke werking van de app nog vaag. Maakt de app gebruik van sensoren om de liefde te meten?
Actrice Kim So-hyun springt er in de eerste afleveringen qua acteerwerk bovenuit. Ze weet Jojo meer diepgang te geven in vergelijking met de ietwat vlakke karakterisering van haar potentiële vriendjes Sun-oh en He-young (wat opvalt in de ontluikende liefdesdriehoek). Het blijft een romantisch Koreaans drama, dus enkele momenten zijn opmerkelijk – zie bijvoorbeeld het volgen en stalken van Jojo door zowel Sun-oh als Hee-young. In westerse media komen dergelijke tropes in het romantische komediegenre (bijna) niet meer voor.
Scenaristen Lee A-youn en Seo Bo-ra richten zich op de kernvraag: kan elke app eigenlijk wel de complexiteit van menselijke emoties lezen, interpreteren en nastreven? Het is vrij onwaarschijnlijk dat na acht afleveringen je een eenduidig antwoord krijgt. Love Alarm is dan ook geschikt voor de kijker die wil geloven in de mogelijkheid dat liefde te vangen is in data.
Love Alarm S01, vanaf 22 augustus 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief