Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Lesson Plan: Poolse Jean-Claude van Damme-light

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Lesson Plan
Poolse thriller over een undercoveragent die zich voordoet als geschiedenisleraar is een mislukte maar onderhoudende knipoog naar Amerikaanse actiethrillers uit de jaren 80.
Foto credit: Netflix
Lesson Plan lijkt in alle opzichten een ode aan actiefilms uit de jaren 80. Allereerst is er de plot die doet denken aan The Principal (1987, met James Belushi als vechtlustige rector): in Lesson Plan valt het leven van politieman Damien (Marcin Bosak) in duigen als zijn vrouw door een maffioso wordt vermoord. Maar deze vechtmachine – een eenmansleger met vechtmoves die niet zouden misstaan in de films van Jean-Claude van Damme – kan zich revancheren door undercover te gaan op een middelbare school waar de levens van de leerlingen worden verstoord door grootschalige drugshandel.
Damien wordt de nieuwe leraar geschiedenis. Aangezien de vacature al enige tijd openstaat en niemand op de school wil werken, is het kennelijk geen probleem dat de ex-agent geen geschiedenisopleiding op zijn cv heeft. En om zijn kennis bij te spijkeren leest hij zelf het handboek door dat hij zijn leerlingen moet doceren. Kortom, Damien is een snelle leerling. Het duurt daarnaast ook niet erg lang voordat hij de dynamiek op de scholengemeenschap in de smiezen krijgt. Wat volgt is een reeks aan gevechten waarbij Damien telkens een stukje of stapje verder komt. Lesson Plan moet het in die zin niet hebben van diepzinnige dialoog.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Hoewel er natuurlijk wel een love interest is (gespeeld door Roma Gasiorowska) die – ze is Damiens baas - op een gegeven moment laat zien dat ze ook prima een robbertje kan vechten. Met als gevolg hersenloze wraakcinema die voor de kijker niet zal leiden tot nieuwe inzichten. Sterker nog: soms voelt Lesson Plan als een knipoog naar het genre – maar zelfs als knipoog is het niet goed genoeg, maar wel vermakelijk.
Lesson Plan, vanaf 23 november 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief