Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Leila S01E01: dystopisch India

  •  
15-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Leila Poster
Leila is The Handmaid’s Tale, maar dan in New Delhi gesitueerd, en aanzienlijk minder beklijvend.
Het is 2047 en (een deel van) India is omgedoopt tot Aryavarta, waar dictator dokter Joshi de scepter zwaait. Zijn slogan is ‘vrede door segregatie’, en daarmee doelt hij op de scheiding tussen religies (moslims en hindoes) en klassen. Allerlei vrouwen worden tot slaven gemaakt, wier lijfspreuk nu ‘afstamming is mijn lotsbestemming’ is. In rode uniforms moeten ze allerlei akelige klusjes uitvoeren – jawel, de gelijkenissen met The Handmaid’s Tale zijn opzichtig en talrijk.
In dit dystopische India is water schaars en worden de slavinnen geacht hun verleden – als ze wel afstammen van een rijkaard – te wissen. Dat is voor Shalini Pathak (Huma Qureshi) geen optie: haar dochter werd haar afgenomen (The Handmaid’s Tale-referentie nummer twee). In het begin van de serie zien we haar met haar echtgenoot en haar dochter Leila. Ze is zo’n mondaine trut die de dienstmeid opdraagt een glas wijn te brengen, 'en niet in een beker, maar in een glas’. Maar dan wordt het gezin door een aan een lolly likkende engerd (waarom?) uiteengereten. Manlief wordt vermoord en Leila belandt elders.
Leila
Er zit voor Shalini niets anders op dan zich te conformeren aan het repressieve regime. In de hoop dat ze de erbarmelijke omstandigheden op een gegeven moment kan ontvluchten; in de hoop dat ze de zogenoemde puurheidstest doorstaat (is ze wel trouw genoeg aan de leider). Anders belandt ze in een arbeidskamp.
Leila
Leila is een overduidelijke parabel voor contemporain India. Zie alleen al de scène waarin Shalini met een groep slavinnen in de rij staat voor het sanitair. Dat is in het Zuidoost-Aziatische land al een grotesk probleem: het ontzaglijke tekort aan douches en toiletten. Met alle hygiënische gevolgen van dien. En natuurlijk speelt in India nog steeds de animositeit tussen moslims en hindoes, en tussen arm en rijk. Dat maakt dat Leila naast een destillaat van The Handmaid’s Tale ook een nogal achterhaalde verbeelding van een dystopie is. Omdat India – zoals ze wordt verbeeld in de serie – al een dystopisch tijdperk doormaakt.
Leila S01, vanaf 14 juni 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief