Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Late Night: pretentieloos en heerlijk ongecompliceerd

  •  
27-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Late Night
Komiek Mindy Kaling gunt de kijker een geestige blik in de wereld van talkshows op de late avond.
De talkshow van presentatrice Katherine Newbury (Emma Thompson) zit in het slop. De kijkcijfers dalen al tien jaar, en het einde is in zicht. Bovendien is de concurrentie moordend, maar Newbury weigert in navolging van populaire namen als Jimmy Fallon voor de camera een keur aan stompzinnige spelletjes te doen. Dat is ook haar probleem: ze neemt zichzelf té serieus en gedraagt zich als een onuitstaanbare snob. Bijvoorbeeld door haar schrijversteam te negeren. Daar komt verandering in als Molly Patel ( Mindy Kaling ) wordt aangenomen. De komst van Patel – de eerste vrouwelijke additie aan het team – gaat gepaard met nieuw succes.
De opzet van Late Night is pretentieloos en (heerlijk) ongecompliceerd: nieuweling leert oude rot hoe de wereld van nu in elkaar steekt. Terwijl de oude rot de nieuweling een en ander bijbrengt over het vak. Het scenario van Mindy Kaling grossiert vooral in de wijze waarop het inzage geeft in de wereld van Late Night-televisie. Hoewel het door Kaling en regisseur Nisha Ganatra ( Transparent ) voorgespiegelde televisieprogramma ook een pure utopie is: vooralsnog maken mannen de dienst uit in het gebabbel op de late avond. Hoewel Thompsons gefictionaliseerde personage niet zou misstaan op televisie. Ze doet niet onder voor een Stephen Colbert.
Daarnaast is het samenspel tussen Kaling en Thompson voortreffelijk – en ook andere castingkeuzes zijn messcherp: John Lithgow als Newbury’s partner, Reid Scott ( Veep ) als een van de andere komieken, en Denis O’Hare als de producer. Er is evident goed over nagedacht. Boven alles is Late Night een voorbeeld van een film die niet per se ontzaglijk authentiek hoeft te zijn. Door dat streven los te laten ontstaat er meer ruimte voor goede grappen en overtuigend drama. Met een kraakheldere kernvraag: wie wordt de eerste vrouwelijke talkshowpresentratrice op de late avond?
Late Night, vanaf 27 april 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief