De markante trainer Jason Brown en zijn team van ‘misfits’ vormen het kloppende hart van het derde seizoen van Last Chance U, een onderhoudende sport-docu over American Football-teams die in de problemen zittten.
'We zijn in Kansas!', schreeuwt hoofdtrainer Jason Brown tijdens een speech voor zijn Independence Community College-team. Dit wordt kort daarna nog eens extra benadrukt, wanneer een loslopende koe op het veld (en een lokale man die het dier achtervolgt met een geweer) in beeld verschijnt.
Het derde seizoen van de Emmy-genomineerde documentaire-serie verschilt in de kern niet veel van de eerste twee seizoenen. Voorheen was Last Chance U gericht op het verhaal van East Mississippi Community College. Het college had een sterk team dat spelers opnam die prestigieuze sportprogramma’s niet vol konden houden - vaak om disciplinaire of academische redenen. Om de show fris te houden is de locatie nu verplaatst naar Kansas, waar het kwakkelende team - inclusief de trainers - van het Independence Community College wordt gevolgd.
The Independent Community College Pirates is een minder geoliede machine dan het team uit Mississippi. De spelers zijn ongedisciplineerd, de coaches tonen soms een gebrek aan voorbereiding, en sommige assistenten werken zelfs gratis.
De luide en snel sprekende trainer Jason Brown is misschien niet het ideale rolmodel voor de jonge spelers, maar hij begrijpt ze wel. Brown groeide immers op in een achterbuurt in Compton, Californië, zat achttien maanden in de gevangenis, maar vond een uitweg via College Football. Gelukkig krijgt de trainer ondersteuning van mensen zoals LaTonya Pinkard, een docent Engels. Zij wordt een vertrouweling voor de spelers en ondersteunt hen die de sport als hun enige weg naar succes zien.
Regisseur Greg Whiteley weet in de afleveringen goed de balans vast te houden en toont zowel de groeiende inspanningen van trainer Brown als de individuele inzet van ongeveer een dozijn Pirates-spelers. Interviews met de spelers vinden plaats op verschillende locaties: in slaapkamers, studiezalen, kleedkamers en ook tijdens wandelingen over achterliggende wegen. Whiteley volgt de spelers niet alleen tijdens de training en colleges, maar de regisseur volgt ze ook naar huis, ter illustratie van de omgeving waarin ze zijn opgegroeid.
De documentaire-serie gebruikt gelukkig niet het clichématige format dat veel andere sportseries wel hanteren. In gelijksoortige series wordt de wedstrijd namelijk vaak gebruikt als het emotionele en psychologische hoogtepunt van een aflevering, maar Whiteley legt de nadruk juist meer op de ontwikkelingen buiten het veld, zonder af te doen aan het inherente drama van de wedstrijden.
Last Chance U is een prachtige documentaire-serie die het systeem en subcultuur van Amerika’s favoriete sport weet te onthullen. De serie geeft de kijker een rauwe blik op de universele levensverhalen van jonge spelers die sport gebruiken om een beter leven te vinden.