Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Las Chicas del Cable S05E01: Saving Private Sofia

  •  
14-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Las Chicas del Cable S05
De Spaanse Burgeroorlog is in volle gang wanneer 'las chicas’ worden herenigd.
Het is 1939: zeven jaar nadat Ángeles (Maggie Civantos) stierf. Las Chicas del Cable gaat in het eerste deel van het vijfde en laatste seizoen dus verder zonder de populaire actrice. Lidia (Blanca Suárez) woont intussen alweer een eeuwigheid in New York. Terwijl in Spanje de burgeroorlog in volle gang is. Sofia, Ángeles’ dochter, besluit op een dag om zich vanuit Amerika te voegen bij de communisten die strijden tegen de fascisten in haar moederland. Sinds Angeles’ dood heeft Lidia zich over Sofia ontfermd. Zodoende neemt Lidia twee dagen later het eerste het beste vliegtuig naar een belegerd Madrid om haar 20-jarige stiefdochter, nu vertolkt door actrice Denisse Peña, te zoeken. Want wat moet zo’n jonge vrouw aan het front?
Het is wel een ironische gewaarwording, aangezien Las Chicas del Cable draait om wat vrouwen óók kunnen. Schijnbaar is het leger, een masculien bastion, ook voor Lidia en de zijnen een brug te ver. Niettemin ontmoet ze in Madrid weer haar vrienden Carlota (Ana Fernández), María (Nadia de Santiago) en Oscar (Ana Polvorosa). Intussen zien we hoe de journalistiek wordt gecensureerd door de dictatuur van Franco, en hoe mannen zonder enige militaire ervaring door het regime worden opgeroepen om te vechten tegen de communisten. Ook speelt een Amerikaan – van het kaliber yankee-hunk – een prominente rol: hij kan de vrouwen helpen Sofia te vinden. En de vrouwen vinden op hun beurt een middel om de beste man mee te chanteren.
Het is interessant om te zien hoe Las Chicas del Cable erin is geslaagd om een wereld te portretteren die voortdurend in verandering is, vanaf de jaren twintig tot eind jaren dertig. En hoezeer de rol van de vrouw daarin meegroeide. Toch is het ook opzienbarend hoe Lidia in het nieuwste seizoen ontzaglijk afhankelijk is van mannen. Het feministische melodrama herinnert ons eraan dat het altijd twee stappen vooruit is, een achteruit. Of een ander spreekwoord: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En in tijden van oorlog is het paard een sneller vluchtmiddel. Maar de vrouwen zijn ook ditmaal te voet, en bijten zich vast in de materie. Ze moeten en zullen Sofia vinden. Koste wat kost.
Het is slim bedacht: het is Saving Private Ryan, maar dan Saving Private Sofia, niet in Normandië, maar in Spanje. Met klassieke thema's als wraak en afgunst. 
Las Chicas del Cable S05A, vanaf 14 februari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief