Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Lady Gucci: The Story of Patrizia Reggiani: krachteloos portret van narcist

  •  
11-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3569 keer bekeken
  •  
LadyGucci

De vrouw die haar man in 1995 liet vermoorden en daarvoor tot 2011 vastzat vertelt niets nieuws onder de zon in tenenkrommende documentaire. 

Foto credit: Discovery / HBO

Toen House of Gucci in 2021 verscheen, het door Ridley Scott geregisseerde familie-epos over de schandalen in de beroemde modefamilie, vroegen journalisten zich af wat de Gucci’s van de film vonden. Die stonden er niet achter. Vrij logisch: de film schetst een naargeestig beeld van de Italianen, die worden neergezet als inhalige narcisten. Met Patrizia Reggiani voorop: de gewiekste vrouw die in 1995 haar man Maurizio Gucci liet vermoorden. In het drama wordt ze vertolkt door Lady Gaga. Wat vond Reggiani daarvan? Op zich goed, maar ze had gehoopt dat Gaga haar had geraadpleegd. De popster en actrice had op haar beurt, zo gaf ze aan in interviews, geen behoefte aan ruggespraak met de voormalige modemagnaat.

Gaga had wel medelijden met Reggiani’s dochters. Eigenlijk is Gaga's visie veelzeggend: ze wilde zich niet affiliëren met een veroordeelde crimineel. De makers van Lady Gucci: The Story of Patrizia Reggiani doen dat overduidelijk wel. Reggiani, die in 2011 vrijkwam, mag in de film vrijuit en zonder kritische vragen haar verhaal doen. Dat leidt direct tot kolderieke scènes. Zoals wanneer ze triomfantelijk omschrijft hoe het was om met een telg uit een rijke familie te trouwen en vervolgens samen een Ferrari te kopen. Of een boot. Ze geniet nog steeds zichtbaar van de materialistische euforie die haar destijds overmande.

Over haarzelf in die tijd, in de jaren 70, toen ze door de Gucci-familie werd omschreven als golddigger, zegt ze: ‘Ik was naast mijn schoonheid erg leuk.’ Maar heeft ze over haar huwelijk met Maurizio, die ze liet vermoorden, dan nog iets wezenlijks te vertellen? Niet echt. In deze rechttoe rechtaan documentaire wordt vooral veel oeverloos gebabbeld. House of Gucci geeft daarnaast een interessanter en misschien wel waarachtiger beeld van Reggiani. Misschien is dat juist te danken aan Gaga.

Lady Gucci: The Story of Patrizia Reggiani, vanaf donderdag 11 mei 2023 bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief