Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

La Línea: Shadow of Narco S01E01: Narcos in Gibraltar

  •  
10-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
La Línea: Shadow of Narco
Documentairereeks toont opzienbarende beelden van drugshandel aan de Zuid-Spaanse kust.
La Línea de la Concepcíon is een kleine Spaanse stad ten noorden van Gibraltar. Gelegen op zo’n 40 kilometer van Marokko. De kustplaats wordt in de vierdelige documentairereeks de 'hoofddoorgang van drugs naar Europa' genoemd. Waar de politie elke nacht op pad is met boten, helikopters en auto’s. Maar het blijkt moeilijk om 'een manier van leven' te bestrijden die in La Línea al decennia een deel van de bewoners in een wurggreep houdt. Het is geen verrassing dat de plek ook wel klein-Medellín wordt genoemd, naar de Colombiaanse stad waar de drugsterreur welig tiert.
La Línea: Shadow of Narco
In de eerste aflevering komen vooral politieagenten aan het woord die elke dag op jacht gaan naar drugsdealers en mensenhandelaars. Sommige beelden zijn opzienbarend: zo wordt handelswaar gewoon door een stalen hek – de grens tussen Spanje en Gibraltar – geëxporteerd. Hoewel de politie de gaten in het hek telkens dicht is het dweilen met de kraan open. De lokale burgemeester zet uiteen dat er te weinig slagkracht is, te weinig geld. Het is een bekend verhaal, dat ook sterk doet denken aan het Amerikaans-Mexicaanse grensconflict.
La Línea: Shadow of Narco
Er is klaarblijkelijk in politiek opzicht te weinig urgentie om iets te doen aan de drugshandel. Hoewel Spanje ook regelmatig naar de rest van Europa wijst: de medegebruikers van de hasj en de cocaïne die elke nacht de stranden van La Línea bereikt. Waarmee de documentaire maar weer eens aantoont dat cowboyverhalen over drugsmiljonairs écht géén ver-van-mijn-bed-show zijn. Het gebeurt vlak bij waar menig Nederlander in de zomer graag op het strand ligt. Sterker nog, in het verleden – toen er nog minder toezicht was – gebeurde het gewoon op klaarlichte dag tussen de strandgasten.
La Línea: Shadow of Narco, vanaf 9 september 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief